Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Droge voeten in Groningen

Nieuws

27 september 2021

Een maand geleden stortte Strukton onderwaterbeton in het eerste deel van de bouwkuip voor de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling aan de zuidzijde van station Groningen. Inmiddels kunnen de medewerkers er met droge voeten in aan het werk.

Van zwembad naar werkterrein

Nadat het onderwaterbeton was uitgehard is er een stempelraam geplaatst in de kuip, zodat de wanden tegendruk krijgen. Daarna kon het droogpompen starten en is de bouwkuip van een zwembad veranderd in een werkterrein. In totaal is er ruim 12 miljoen liter water uit de kuip gepompt.

 • Tijdens de onderwaterbetonstort was de bouwkuip nog een groot zwembad.
  Tijdens de onderwaterbetonstort was de bouwkuip nog een groot zwembad
 • De bouwkuip wordt leeggepompt.
  De bouwkuip wordt leeggepompt
 • Het water daalt steeds verder, de ankers (fundering) zijn zichtbaar.
  Het water daalt steeds verder, de ankers (fundering) zijn zichtbaar
 • Nog niet helemaal droge voeten, maar er kan gestart worden met werk in de bouwkuip.
  Nog niet helemaal droge voeten, maar er kan gestart worden met werk in de bouwkuip
 • Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het betonwerk in de bouwkuip.
  Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het betonwerk in de bouwkuip

Betonwerk

Nu het eerste deel van de  bouwkuip leeg is kan erin gewerkt worden. De medewerkers zijn aan de slag met betonwerkzaamheden, zoals het aanbrengen van wapening en bekisting voor de verdiepingsvloer en kolommen die in de bouwkuip komen.

Het eerste deel van de bouwkuip, aan de kant van de sporen, moet in februari 2022 helemaal klaar zijn. Dan worden namelijk de bestaande sporen 7 en 8 verplaatst om ruimte te maken voor de bouw van de noordelijke bouwkuip op het station. Deze sporen komen bovenop de zuidelijke bouwkuip te liggen. Om te zorgen dat dit kan in februari, is het nodig om ook in de avonduren, en af en toe in de nacht, te werken.

 

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers