Eerste ERTMS Congres trekt 500 bezoekers

Nieuws

29 januari 2020

Donderdag 30 januari kwam de spoorsector in Utrecht bij elkaar tijdens het congres 'Time To Connect'. Maar liefst 500 bezoekers markeerden samen de start van de realisatiefase van ERTMS. Een mooi succes voor de organisator van het congres, de Programmadirectie ERTMS. De Programmadirectie houdt sectorbreed de regie op de implementatie van ERTMS.

Implementatie ERTMS is begonnen

ERTMS is de afkorting van European Rail Traffic Management System, het digitale treinbeveiligingssysteem van de toekomst. Het Congres 'Time to Connect' stond in het teken van de vraag: "Hoe voeren we de komende jaren ERTMS in Nederland in?" Een uitdaging voor alle partijen in de spoorsector. Van bedrijfsleven, overheden en belangenorganisaties tot aan vervoerbedrijven, materieeleigenaren, de infrabeheerder en implementatieteams. Binnen ProRail is de afdeling Implementatie ERTMS vorig jaar van start gegaan, onder leiding van Programmamanager Michiel Vijverberg. Deze afdeling is onderdeel van de bedrijfseenheid Technische Vernieuwing en Innovatie, onder leiding van Karel van Gils.

Versnellen: ASAP ERTMS

De vraag naar capaciteit op het spoor groeit enorm, naar verwachting met 30 tot 40 procent tot 2040. Invoering van ERTMS verbetert de capaciteit, dus we zoeken bij ProRail naar slimme manieren om waar mogelijk de uitrol te versnellen. Karel van Gils: "Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we denkkracht van de markt bij nodig. Daarom starten we uiterlijk in april "ASAP ERTMS"ofwel Aanbesteding Snellere Aanpak Programma ERTMS, As Soon As Possible dus."

Veranderopgave

Naast de gewenste versnelling is de implementatie een veranderopgave, de treinbeveiliging gaat immers van operationele relaistechniek naar IT. En de werkwijze wordt anders: van baanvakgericht werken naar een landelijke aanpak. Michiel Vijverberg: "We moeten een veelheid van beveiligingssystemen terugbrengen naar een drietal. Tegelijk moeten we onze manier van werken aanpassen op de dynamiek van IT. De inhoud van de projecten verandert, beheer verandert en de verhoudingen tussen partijen zal veranderen. Dat vraagt veel van ons allemaal, van ProRail en van onze partners." In april gaat de aanbesteding voor het nieuwe ERTMS-systeem voor de infrastructuur van start, een belangrijk moment voor ProRail en de systeemleveranciers.

Benieuwd naar een verslag van het Congres?

Op de site van de Programmadirectie ERTMS verschijnt een uitgebreid verslag van het eerste ERTMS Congres 'Time to Connect'.
 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers