Eerste grote klus Schiphol Airport zit erop (en er volgen er meer)

Nieuws

17 oktober 2023

Op twee momenten begin oktober was de dienstregeling rondom Schiphol Airport aangepast En dat was niet voor niks. We hebben grote stappen gezet in het vernieuwen van de sporen en tunnels, en het verwijderen van de hellingbanen. Maar we zijn nog lang niet klaar. Er volgen meer grote werkzaamheden bij Schiphol: de volgende staat gepland voor november.

Groot Onderhoud Schiphol

Niet minder dan 224 uur waren we begin oktober aan de slag in een van de twee spoortunnels onder Schiphol. Die werkzaamheden maken deel uit van het project Groot Onderhoud Schiphol (GOS). Bouwmanager Johan van der Velden van ProRail: “Onder Schiphol ligt een oude en een nieuwe tunnelbuis. Beide gaan we vernieuwen. Deze keer werkten we in de oude. De andere spoortunnel bleef open zodat Schiphol bereikbaar bleef per trein.”

Er is hard gewerkt aan spoorvernieuwing: “In de tunnel hebben we oud spoor verwijderd en de constructie waarmee het spoor vastzat. Nadat het oude spoor was weggehaald, hebben we een innovatief ‘balkenspoor’ teruggelegd. Dit balkenspoor is speciaal ontwikkeld voor dit project en voor de Schipholspoortunnel.” Ook buiten de tunnel, ter hoogte van Badhoevedorp, werkten we: hier vervingen we spoorstaven.

Rolpad vervangen

Op station Schiphol Airport voeren we nog een project uit: Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Dit doen we gelijktijdig met werkzaamheden voor GOS. Dit beperkt de hinder voor reizigers. Erwin de Boer, bouwmanager MKS: “De werkzaamheden zijn goed gegaan. We hebben volgens planning twee hellingbanen weggehaald en afgevoerd. Hiervoor komt een vaste trap terug. Zo ontstaat meer ruimte op de perrons. Dat is belangrijk omdat het aantal treinreizigers groeit.”

Lees hier meer over Mutlimodale Knoop Schiphol Lees hier meer over Mutlimodale Knoop Schiphol

Najaar vol werkzaamheden

Hoewel er dus stevig is doorgewerkt, zijn de beide projecten nog niet klaar. Johan: “In november en december gaan we weer verder, dit keer drie weken aaneengesloten. Dan vervangen we het spoor ter hoogte van de perrons. Dit wordt een pittige klus, want er komt op sommige dagen veel geluid vrij. Hoewel we het goed hebben voorbereid met geluidswerende maatregelen, gaan reizigers zeker merken dat we aan het werk zijn.  Maar om Schiphol goed bereikbaar te houden, móet het gebeuren.” Ook aan de hellingbanen wordt verder doorgewerkt.

Groot Onderhoud Schiphol

ProRail werkt aan een blijvende goede verbinding van en naar Schiphol. Hiervoor is intensief onderhoud nodig. In de periode 2022-2028 vinden er grootschalige vernieuwingswerkzaamheden plaats op Schiphol tussen Riekerpolder, Schiphol en Hoofddorp opstelterrein.

Lees meer over Groot Onderhoud Schiphol Lees meer over Groot Onderhoud Schiphol

In de herfstvakantie werkt ProRail op veel plekken aan het spoor. Bekijk op deze kaart de projecten met de meeste impact.

Bekijk werkzaamheden op een kaart Bekijk werkzaamheden op een kaart

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers