Elk station voorzien van AED

Nieuws

17 maart 2022

Op ieder station in Nederland is vanaf donderdag 17 maart een AED aanwezig. NS en ProRail hebben sinds juli 2021 hard gewerkt om op elk station minimaal een AED te plaatsen. De laatste is deze donderdag opgehangen op station Woerden.

Grotere overlevingskansen

AED staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator’. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Door het aanbod van AED’s uit te breiden van de 50 grootste naar alle treinstations, leveren ProRail en NS een grote bijdrage aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Er hangen vanaf donderdag 17 maart 575 AED’s verspreid over de 400 stations in Nederland. De AED's op de grootste stations vervangen we.

 

  • De laatste AED op station Woerden
    De laatste AED op station Woerden
  • Openingshandeling met o.a. Ans Rietstra, COO ProRail
    Openingshandeling met o.a. Ans Rietstra, COO ProRail
  • Een live demonstratie
    Een live demonstratie

AED-loze zone

In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied zonder AED’s in een straal van 500 meter die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. ‘‘’Als Hartstichting zijn we zeer blij met de voortvarendheid waarmee NS en ProRail de stations hebben voorzien van AED’s”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. De nieuwe AED’s zijn te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station. Het is een belangrijke en onmisbare bijdrage voor een dekkend AED-netwerk, nu én in de toekomst.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ans Rietstra, lid van de Raad van Bestuur van spoorbeheerder ProRail, wijst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die NS en ProRail nemen op stations. “Waar we ons in vroeger tijden vooral strikt hielden aan onze rol als vervoerder en spoorbeheerder, zien we tegenwoordig een bredere taak voor de spoorsector weggelegd. Die gaat niet alleen om reizigers snel en veilig van A naar B brengen, maar ook om het algehele welzijn van de mensen op stations. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het rookverbod dat NS en ProRail enkele jaren geleden op stations hebben ingevoerd, in de watertappunten die NS heeft aangelegd en nu in de aanleg van meer AED’s.”

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur NS: ‘’Wij zijn als NS en ProRail blij dat wij kunnen bijdragen aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen. Zo’n 17.000 mensen per jaar krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de reanimatie binnen de eerste zes minuten start, is de kans op overleven het grootst. Het liefst met de inzet van een AED.’’

We gaan niet alleen over een veilige reis, maar ook over het algehele welzijn van de mensen op stations.

Ans Rietstra COO ProRail

Burgerhulpverleners

HartslagNu is het landelijke reanimatieoproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Op alle stations in Nederland is binnenkort (na de vervanging op de huidige 50 stations) minimaal één AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Landelijke dekking

ProRail heeft een maatschappelijke functie en daarbij hoort maatschappelijke betrokkenheid. Daarom plaatsen we samen met NS en de Hartstichting op ieder station minimaal één AED. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen.

Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers