Stations : Op elk station minimaal één AED

ProRail heeft een maatschappelijke functie en daarbij hoort maatschappelijke betrokkenheid. We kijken graag naar wat beter kan. Niet alleen voor spoor en station, maar ook voor reizigers en omwonenden. Daarom plaatsen we samen met NS en de Hartstichting op ieder station minimaal één AED. En daarmee leveren we een grote bijdrage aan landelijk dekkend netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen.

De nieuwe AED's vervullen op maar liefst de helft van alle stations een extra belangrijke functie: ze dekken daarmee een AED-loze zone in de omgeving af. Dit is een gebied zonder een dag en nacht beschikbare AED in de buurt, die aangemeld is bij het oproepsysteem HartslagNu. Deze uitbreiding heeft dus een forse impact.

  • Duidelijk aangegeven: een AED op het perron
    Duidelijk aangegeven: een AED op het perron
  • Regiodirecteur Harro Homan plaatst een nieuw AED op een station
    Regiodirecteur Harro Homan plaatst een nieuw AED op een station
  • Een AED op een drukke plek op het perron
    Een AED op een drukke plek op het perron

Oproepsysteem

De nieuwe AED's zijn aangemeld bij HartslagNu. Dat is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Het systeem roept burgerhulpverleners in de buurt automatisch op bij een melding van een hartstilstand via 112. Zo kan het slachtoffer snel de juist hulp krijgen terwijl een ambulance onderweg is.

Een AED dekt een straal van 500 meter. Dat betekent dat er binnen zes minuten iemand aanwezig kan zijn om het apparaat bij reanimatie te gebruiken. Door op veel plekken in het land een AED in de buurt te hebben, stijgt de overlevingskans van iemand met een hartstilstand flink. Een station is een logische plek om daaraan bij te dragen.

Hartveiliger Nederland

Met dit initiatief willen ProRail en NS een hartveiliger Nederland creëren. Niet alleen op stations, maar ook de omgeving daaromheen. De Hartstichting schat in dat het zo’n 25 tot 45 levens per jaar kan redden. Op alle Nederlandse stations zal in 2022 minimaal één AED zijn die vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is en aangemeld is bij HartslagNu. Daarnaast vervangen we ook nog eens 265 AED’s voor nieuwere modellen.

Nieuws over AED's

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers