Nieuwe AED’s voor Drentse stations

Nieuws

17 december 2021

ProRail en NS bouwen aan een landelijk dekkend netwerk van AED’s op stations. De aftrap hiervoor was afgelopen zomer in Culemborg. Op woensdag 15 december is de AED op station Meppel geplaatst.

Landelijk dekkend netwerk

De afgelopen maanden plaatsten ProRail en NS samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal zijn er straks 715 AED’s op de stations te vinden. Door het aanbod van AED’s uit te breiden ontstaat een landelijk dekkend AED-netwerk. Dit vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

In Drenthe krijgen de stations die nog geen AED hebben er dit jaar een. Meppel is daar één van. De reanimatietraining die ter gelegenheid van de plaatsing in Meppel gehouden zou worden, kon in verband met de huidige Covidregels  helaas niet doorgaan. De eerste stations in Drenthe zijn al voorzien en de andere stations verwachten we dit jaar te kunnen plaatsen.

Met de nieuwe AED hebben mensen in de omgeving van het station een grotere kans op overleving bij een hartstilstand.

Dorothé Wennekendonk regiodirecteur bij ProRail

Levens redden

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail is erg blij met de plaatsing van AED’s, hier en op andere plekken in de regio. “Met de nieuwe AED hebben mensen in de omgeving van het station een grotere kans op overleving bij een hartstilstand. Dat geeft een veilig gevoel. Met dank ook aan de vrijwilligers van HartslagNu die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die 24/7 beschikbaar zijn om levens te redden.”

Op maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar en aangemeld is bij het oproepsysteem HartslagNu. Regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS: “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17 duizend mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station. Belangrijk is wel dat mensen zich aanmelden bij HartslagNu!”

Op elk station minimaal één

We kijken graag naar wat beter kan. Niet alleen voor spoor en station, maar ook voor reizigers en omwonenden. Daarom plaatsen we samen met NS en de Hartstichting op iedere station minimaal één AED.

Lees meer

Impact

Volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. “ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland hebben om AED-loze zones nog te vullen.”

Wethouder Robin van Ulzen van de gemeente Meppel: “Het station in de gemeente Meppel is een belangrijk punt in onze gemeente. Veel mensen passeren hier: op weg naar werk, school of andere gelegenheden en ligt dicht tegen onze binnenstad aan. Met een AED op deze plek, kunnen levens worden gered. Daarom ben ik enorm blij met de plaatsing van de AED.”

Minutenwerk

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen 6 minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Naar verwachting zijn alle treinstations in de eerste helft van 2022 uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle station in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers