Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Enorme spooroperatie rondom Rotterdam

Nieuws

28 oktober 2020

ProRail werkt van zaterdag 7 tot donderdag 19 november 5 uur 's ochtends non-stop aan het spoor rondom Rotterdam. Het gaat om achttien projecten, van Schiedam tot Moerdijk, die samen een uitzonderlijke hoeveelheid spoorwerk vormen.

We vervangen of verwijderen onder meer dertig wissels tussen Rotterdam en Barendrecht. Daarnaast werken we aan de bovenleiding en passen we het treinbeveiligingssysteem aan. In de Willemspoortunnel gaan we aan de slag met vervanging van spoorstaven en dwarsliggers en we plegen onderhoud aan het spoor bij Rotterdam Centraal en station Barendrecht.

Windschermen HSL

In dezelfde periode doen we ook een spannende klus op de brug over het Hollands Diep, waar de treinen voor de HSL tussen Rotterdam en Breda overheen rijden. Na jaren van plannen en berekenen beginnen we met de aanleg van windschermen, om het treinverkeer minder gevoelig te maken voor harde wind. Dit werk kunnen we zonder extra hinder voor reizigers doen, omdat er op dat moment over de HSL geen treinen kunnen rijden door het werk aan de wissels rond Rotterdam.

Veel hinder

De werkzaamheden leveren veel hinder op voor reizigers. Normaal gesproken zouden dergelijke werkzaamheden in schoolvakanties plaatsvinden. In dit geval kon dat niet doordat er al heel veel spoorwerk elders in het land gebeurde gedurende de vakanties. Als gevolg daarvan waren er niet voldoende mensen en spullen voorhanden om al het werk rond Rotterdam in een van de vakanties te doen.

Reisplanner

Voor reizigers betekenen de werkzaamheden dat er minder of geen treinen rijden tussen Rotterdam en Breda en tussen Rotterdam en Dordrecht in deze periode. Ook reizigers op langere trajecten met stops op Rotterdam Centraal en/of Dordrecht kunnen te maken krijgen met een aangepast reisadvies vanwege omleidingen op verschillende trajecten of in verband met vervangend busvervoer. Check voor vertrek een reisplanner.

Periode

Traject

Gevolgen treinverkeer

7 t/m 18-11

HSL Rotterdam-Breda

Geen treinverkeer, omreizen via Dordrecht of busvervoer. IC Brussel rijdt Breda-Brussel

7 t/m 12-11
19.00 uur

Rotterdam-Dordrecht

Aangepaste treindienstregeling

9 t/m 15-11

Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal

Beperkt treinverkeer

12 t/m 15-11

Rotterdam-Zwijndrecht

Bussen ipv treinen

7 t/m 18-11

Amsterdam-Parijs
Amsterdam-Londen

Thalys en Eurostar rijden volgens een aangepaste dienstregeling. Kijk hier voor meer informatie.

De invloed van corona

De maatregelen rondom het coronavirus hebben ook invloed op werk aan het spoor. De huidige maatregelen zijn afgekondigd voor de komende weken en eindigen tijdens deze buitendienststelling. De maatregelen kunnen invloed hebben op het aantal treinreizigers en op de beschikbaarheid van personeel om het werk aan het spoor uit te voeren. Ook zij kunnen te maken krijgen met quarantainemaatregelen en gespecialiseerd personeel uit het buitenland mag niet in alle gevallen naar Nederland komen.

Dit maakt de planning van zowel treinen en bussen als de uitvoering van het werk zelf onzeker. We doen ons uiterste best voor en tijdens de werkzaamheden reizigers, omwonenden van het spoor en andere belanghebbenden zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele situatie rondom de werkzaamheden via onze websites. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers