Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Extra calamiteitenwegen voor Kijfhoek

Nieuws

6 oktober 2020

Goederenemplacement Kijfhoek in Zwijndrecht krijgt twee extra calamiteitenwegen. Daarnaast gaan ProRail en de brandweerkorpsen van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid nauwer samenwerken en komen er drie nieuwe schuimblusvoertuigen. Dat hebben de betrokken partijen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken.

Nieuwe calamiteitenwegen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, CEO John Voppen van ProRail, burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht en vice-voorzitter Reinie Melissant van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hebben hiervoor een bestuursovereenkomst getekend. Jan van Belzen, voorzitter Platform Veiligheid Spoor en burgemeester van Barendrecht, en Nanouke van 't Riet, algemeen directeur van DB Cargo Nederland zijn nauw betrokken bij de overeenkomst.

Op emplacement Kijfhoek realiseert ProRail voor het einde van 2022 twee extra calamiteitenwegen. Dit zijn nieuwe wegen naast de twee bestaande, buitenste wegen. Door de aanleg van deze extra wegen zijn de sporen op het rangeerterrein bij een incident beter bereikbaar voor de brandweer en de overige hulpverleningsdiensten. Zo kan een incident sneller, veiliger en effectiever worden bestreden.

Schuimblusvoertuigen

ProRail en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gaan gezamenlijk drie nieuwe, gespecialiseerde schuimblusvoertuigen aanschaffen. Deze schuimblusvoertuigen, die inmiddels uitvoerig zijn getest, zijn bedoeld voor zowel het emplacement Kijfhoek als de Spoorzone in Dordrecht en Zwijndrecht. De nieuwe blusvoertuigen zijn sneller, wendbaarder en duurzamer dan nu. Ze hebben bovendien een groter bereik dan de huidige voertuigen.

De bedrijfsbrandweer van ProRail en de brandweer van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid gaan nog intensiever samenwerken. Dat betekent samen mensen opleiden, kennis delen op het gebied van spoorincidenten en samen trainen. Deze nauwere samenwerking zorgt voor een flexibele en dus effectievere inzet van mensen en materieel.

Kijfhoek

Kijfhoek is het grootste rangeerterrein van Nederland. Het emplacement, een sorteercentrum voor goederenwagons, werd in 1975 aangelegd en 1980 in gebruik genomen. Het 50 hectare grote gebied is met 43 verdeelsporen een belangrijke schakel tussen de Nederlandse havens en grote industriële gebieden in Nederland en Europa.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers