Extra maatregelen voor overweg Wolfheze

Nieuws

1 november 2021

ProRail neemt bij de overweg Wolfhezerweg in Wolfheze extra maatregelen om de veiligheid te vergroten. Het zijn tijdelijke maatregelen: op deze plek komt in 2025 een tunnel die de overweg vervangt.

Verkeerssituatie

In juli vond op deze overweg helaas een tragisch ongeval plaats. Het ging om een bewoner van woonzorgcentrum Het Schild. Samen met deze instelling en wegbeheerder gemeente Renkum hebben we opnieuw de verkeerssituatie tegen het licht gehouden. Samen kwamen tot extra maatregelen die ProRail zal nemen.

De overweg in Wolfheze kruist de drukke spoorweg Utrecht-Arnhem.
De overweg Wolfhezerweg is voorzien van bomen, bellen en lichten. De verkeerskruising bestaat uit aparte voetpaden, een verkeersweg en drie treinsporen. Bij de overweg is een voetgangerstunnel aanwezig, maar deze is niet toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Vlakbij ligt een woonzorgcentrum voor blinden- en slechtzienden, Het Schild. De afgesproken maatregelen zijn specifiek voor deze doelgroep bedoeld.

Overzicht maatregelen

De aanvullende maatregelen nu zijn:

 • We verplaatsen een hek en we passen de bestrating aan, zodat er een grotere veilige wachtplek is aan de kant van het station.
 • We doen aanpassingen aan de opstelplek tussen spoor 2 en 3: we plaatsen rood-witte attentieplanken aan de bestaande hekken en brengen geleidelijnen aan om de ruimte duidelijk te markeren voor blinden en slechtzienden. Deze ruimte is bedoeld voor overstekende voetgangers die niet in één keer de overweg in zijn geheel oversteken.
 • We plaatsen een opstaande rand langs de looproute aan de noordkant van het spoor, om lopers met bijvoorbeeld een rollator te helpen op het voetpad te blijven. Ook worden hier rood-witte attentieplanken aan een hek gemaakt, zodat de zichtbaarheid daarvan toeneemt.
 • Daarnaast verzorgt ProRail Incidentenbestrijding een training voor inwoners van Het Schild. Daarbij staat het veilig oversteken van de spoorwegovergang centraal.
 • Voetgangerstunnel naast de overweg, met toegang naar het perron
  Voetgangerstunnel naast de overweg, met toegang naar het perron
 • Overweg Wolfhezerweg in november 2021
  Overweg Wolfhezerweg in november 2021
 • Overweg Wolfhezerweg in november 2021
  Overweg Wolfhezerweg in november 2021
 • Overweg Wolfhezerweg in november 2021
  Overweg Wolfhezerweg in november 2021

Uitvoering maatregelen

De aanvullende maatregelen zijn eind oktober deels al uitgevoerd: de bestrating en de geleidelijnen zijn klaar. Op korte termijn worden ook de attentieplanken geplaatst en het hekwerk verplaatst. ProRail betaalt de maatregelen.

ProRail wil de overweg tot de opheffing zo veilig mogelijk maken. Eind 2020 zijn er daarom ook maatregelen toegepast om de veiligheid te verbeteren. Zo plaatsten we een extra geleidingshek en verbeterden we de ligging van de voetpaden.

Bouw tunnel

In de toekomst vervangen we de overweg door een tunnel. Op dit moment wordt het ontwerp hiervoor verder uitgewerkt. De verwachting is dat de overweg in 2025 wordt opgeheven.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers