Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Feestelijke opening De Vijf Eikentunnel in Rijen

Nieuws

5 juli 2024

De Vijf Eikentunnel, een nieuwe spooronderdoorgang in Rijen, is vrijdag feestelijk geopend. Als op 13 juli de onderdoorgang wordt opengesteld voor alle verkeer, is er opnieuw een gelijkvloerse spoorovergang in Noord-Brabant opgeheven. De handtekeningen voor een tweede onderdoorgang ter hoogte van Station Gilze-Rijen zijn inmiddels ook gezet.

Veiliger en sneller

"Het is veiliger, het is sneller en de omgeving heeft nu geen last meer van het gerinkel van de spoorbomen", zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders bij de opening van de onderdoorgang. Die vormt het sluitstuk van het groot onderhoud aan de N631, dat in de zomer van 2021 werd gestart om de kwaliteit van deze drukke weg te verbeteren. "Kortom: dit is een mooie dag voor de hele omgeving."

Voorafgaand aan de opening nam Smeulders deel aan een talkshow in cultureel centrum De Boodschap, samen met wethouder Merijn Scheifes, directeur openbaar vervoer en spoor van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Wino Aarnink en onze regiodirecteur Dimitri Kruik. Hier werd stilgestaan bij de goede samenwerking tussen het Rijk, de provincie, de gemeente, ProRail en de verschillende betrokken adviesbureaus en aannemers die het project tot een succes hebben gemaakt. Dimitri Kruik: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Betrokkenen brug
Wino Aarnink (IenW), Stijn Smeulders (gedeputeerde), Merijn Scheifes (wethouder) en Dimitri Kruik (ProRail)

Rijke historie

De naam Vijf Eikentunnel verwijst naar de rijke historie van het gebied. Al in 1545 werd melding gemaakt van vijf eiken die een belangrijk oriëntatiepunt vormden ten westen van Rijen. Uit 129 inzendingen koos Heemkring Molenheide dan ook voor deze naam, die brede steun geniet in het dorp. Bijna de helft van alle inzenders stuurde deze naam in, of een variatie daarop.

De eerste van twee nieuwe spooronderdoorgangen in Rijen is nu een feit. Maar daar blijft het niet bij. De handtekeningen van het Rijk, de provincie en de gemeente voor de volgende onderdoorgang, ter hoogte van Station Gilze-Rijen, zijn vrijdag ook op papier gezet.

Beter geen overweg

De veiligste optie is als er helemaal geen overweg is en weggebruikers via een tunnel of brug het spoor kunnen oversteken. Nieuwe spoorlijnen hebben al geen overwegen meer. En op bestaande spoorlijnen kijken we waar overwegen vervangen kunnen worden door een tunnel. Of hoe ze beter beveiligd kunnen worden.

Lees meer over overwegen Lees meer over overwegen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers