Fietsenstalling Arnhem Centraal krijgt upgrade

Nieuws

19 april 2021

Van 23 april tot eind juni zijn er minder plekken beschikbaar in fietsenstalling Stationsplein (Centrumzijde, naast het station Arnhem Centraal) door onderhoud. De stalling blijft tijdens de werkzaamheden gedeeltelijk geopend. In de stalling worden nieuwe fietsrekken geplaatst, we verbreden op diverse plekken de looproutes en vernieuwen de bewegwijzering.

Tijdelijk minder plekken

Tot en met eind mei kun je alleen gebruik maken van een deel van de plaatsen op de bovenverdieping. Vanaf eind mei kan de gehele bovenverdieping weer gebruikt worden. De benedenverdieping is gedurende de gehele periode tot eind juni gesloten. Staat jouw fiets bij de start van de werkzaamheden nog in het rek waar werkzaamheden starten, dan wordt de fiets zorgvuldig verplaatst.

De OV-fietsen bevinden zich tijdens de eerste maand van de werkzaamheden op de hellingbaan. Eind juni wordt de benedenverdieping weer in gebruik genomen en volgen de werkzaamheden aan de bewegwijzering en het systeem dat de vrije plaatsen in de rijen aangeeft.

Nieuwe rekken, meer comfort

Omdat de huidige fietsrekken einde levensduur zijn gaan we ze vernieuwen. Alle rekken worden iets breder: zo passen de meeste fietsen makkelijker in de nieuwe standaardrekken. De nieuwe fietsenrekken zijn gebruiksvriendelijker, makkelijker te onderhouden en duurzamer. Ze zijn te herkennen aan een rood handvat.

De huidige indeling blijft grotendeels behouden. De afstand tot kolommen wordt vergroot zodat je hier beter kan manoeuvreren met je fiets. Verder verbreden we op een aantal plekken de hoofdroute naar de benedenverdieping, zodat je elkaar makkelijker kunt passeren.

Speciale rekken voor fietsen die niet in een standaard fietsrek passen
Speciale rekken voor fietsen die niet in een standaard fietsrek passen

OV-fietsen op een nieuwe plek

Bij binnenkomst staan straks de OV-fietsen aan de rechterzijde op een vloervak geparkeerd. Omdat de OV-fietsen hierdoor dichter op elkaar kunnen worden geplaatst nemen ze minder ruimte in dan in de oude situatie, waarbij ze in de fietsrekken stonden. In de nieuwe situatie is straks plek voor 3590 fietsen en zijn er 350 OV-fietsen beschikbaar.

Lichtafwijkende fietsen

Er komen speciale nieuwe rekken op de benedenverdieping voor fietsen die niet in een standaard fietsrek passen zoals fietsen met een krat en/of kinderzitje. Deze ‘lichtafwijkende’ fietsrekken zijn te herkennen aan een blauw handvat.

Omdat we hier een zone beschikbaar hebben zonder plafond, passen de ’lichtafwijkende’ fietsen met accessoires hier ook op de bovenste plekken in het rek. In andere delen van de stalling is het plafond daarvoor te laag. Voor het parkeren van fietsen die niet in fietsrekken passen, zoals bakfietsen, blijven een aantal plaatsen bij de ingang beschikbaar.

Betere bewegwijzering

De bewegwijzering in de stalling wordt aangepast op de nieuwe indeling en krijgt een update waar nodig. Er worden gangpadnummers op de vloer worden aangebracht, zodat je bij het verlaten van de rij goed ziet waar je geparkeerd hebt.

Tijdens de werkzaamheden zullen de borden, waarop te lezen is hoeveel plekken er vrij zijn, tijdelijk niet werken. De camera’s die detecteren of een plaats vrij of bezet is moeten worden ingesteld op de nieuwe fietsrekken. Er komt een verwijzing naar de speciale rekken voor fietsen met een krat en/of kinderzitje. De aanduiding vanuit de stationshal naar de fietsverhuur (in deze stalling op dit moment enkel de OV-fietsen) wordt verbeterd.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers