Fietsenstalling Zwolle in gebruik genomen

Nieuws

3 december 2020

Op donderdag 3 december is ‘Fietsenstalling Stationsplein’ in Zwolle in gebruik genomen. Leerlingen Abby, Floor, Tony en Bobbi van de nabijgelegen Parkschool parkeerden als eerste hun fiets in de nieuwe ondergrondse stalling. Deze biedt maar liefst ruimte voor 5.800 fietsen. Daarmee is de het een van de grootste bewaakte fietsenstalling in Nederland. Extra bijzonder is dat deze fietsenstalling niet alleen ruimte biedt aan fietsen, maar ook aan regenwater.

Ruim en innovatief

Iedereen die met de fiets via station Zwolle reist, kan vanaf nu de fiets makkelijk, veilig en droog stallen in een lichte en ruime stalling onder het Stationsplein. Vlieg mee door de stalling met de onderstaande dronebeelden.

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk was via de digitale weg bij de ingebruikname van de fietsenstalling. "Dit is echt een fietsenstalling van een nieuwe generatie. Een grote, ruime, innovatieve stalling waar Zwolle trots op kan zijn. ProRail is al 20 jaar lang zeer actief in het verbeteren en uitbreiden van fietsenstallingen. Door de toename van het aantal reizigers en meer mensen die op de fiets naar het station komen, neemt de behoefte aan het aantal fietsparkeerplekken toe."

Bekijk: Dronebeelden van de fietsenstalling onder het stationsplein in Zwolle

Leerlingen Parkschool hielpen mee

Op vrijdag 15 maart 2019 ging de eerste schep in de grond voor de bouw van de stalling. Bij het startsein hielpen dertig basisschoolleerlingen van de Parkschool Zwolle mee. De beplanting van de oude rotonde, die op de plek van de fietsenstalling lag, heeft een plek gekregen op het schoolplein van deze school.

Comfortabel, veilig en snel

Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is de stalling ook voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De trappen hebben een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Doordat rij-rekken genummerd zijn, kunnen reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden.

  • De nieuwe fietsenstalling in Zwolle (foto's van gemeente Zwolle)
    De nieuwe fietsenstalling in Zwolle (foto's van gemeente Zwolle)
  • De nieuwe fietsenstalling in Zwolle (foto's van gemeente Zwolle)
    De nieuwe fietsenstalling in Zwolle (foto's van gemeente Zwolle)

Fietsenstalling is ook superspons

De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Deze fietsenstalling is dan ook een van de nieuwste deltawerken van Regio Zwolle.

Betrokken partijen

De nieuwe fietsenstalling onder het Zwolse Stationsplein is gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. In maart 2019 is de bouw van de fietsenstalling gestart. Want meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren hard nodig. De fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS. Bekijk hieronder de versnelde weergave van de bouw.

Station: klaar voor de toekomst

Er wordt tot medio 2021 nog hard gewerkt aan de oostzijde entree van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Voorlopig is de ondergrondse fietsenstalling toegankelijk via de westzijde entree en de entree bij het stationsgebouw.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers