Flessenpost uit Leeuwarden naar Spoorwegmuseum

Nieuws

23 juni 2023

De flessenpost, die eind vorig jaar werd gevonden in een perronkap van station Leeuwarden, is vandaag, 23 juni 2023, overhandigd aan het Spoorwegmuseum. John Voppen, CEO van ProRail, was aanwezig bij dit feestelijke moment om de fles met briefjes te overhandigen.

Archeoloog

In november 2022 kwam tijdens de renovatie van de perronkappen op het station in Leeuwarden een oude fles tevoorschijn. In die fles zaten briefjes met namen van vier mannen. Op een van die briefjes staat de datum 25 november 1891. Dit bleken genoeg ingrediënten voor onze archeoloog Jerry Huisman voor een zoektocht naar wie de vier mannen waren.

Inmiddels weten we zoveel meer en vullen we de rest van het verhaal graag verder in. Dit verhaal is te horen in een podcast (of storycast), verteld door Joost Prinsen. Deze storycast is een historisch verhaal, onderbouwd met feiten en maakt deel uit van een serie met de titel Oud Nieuws.

Luister naar de podcast 'Flessenpost' Luister naar de podcast 'Flessenpost'

Toen en nu

Ruim 130 jaar na het verbergen van deze fles, wordt hij nu getoond in het Spoorwegmuseum. Een aantal nazaten van de vier mannen hebben we kunnen opsporen en waren aanwezig bij dit memorabele, feestelijke moment, waarin John Voppen deze fles officieel overhandigde.

Hij zegt daar zelf over: “We zetten ons in om een toekomstvast spoor te bouwen en we hebben daarbij oog voor het verleden en de omgeving. ProRail gaat zorgvuldig om met de omgeving en waar dat kan, willen we iets teruggeven. Ik vind dit echt bijzonder: deze mannen beseften meer dan 130 jaar geleden vast niet dat zij met hun actie zoveel teweeg zouden brengen.”

De Leeuwarder flessenpost

Het leest als een spannend boek: bij werkzaamheden op station Leeuwarden vindt onze aannemer tussen het puin een oude fles. Een fles met briefjes erin. Uit 1891. En dan begint het verhaal eigenlijk pas echt.

Lees alles over deze bijzondere vondst Lees alles over deze bijzondere vondst

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers