Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Geld voor tienduizenden extra fietsparkeerplekken

Nieuws

27 november 2020

ProRail breidt het aantal fietsparkeerplekken bij Nederlandse stations de komende jaren flink uit. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft ons opdracht samen met regionale overheden en NS versneld tienduizenden extra fietsparkeerplekken te bouwen bij stations. We komen met de extra plekken rond 2025 uit op zo’n 600.000 fietsparkeerplaatsen bij treinstations in Nederland. Op dit moment zijn dat er zo'n 515.000.

Van de auto in de trein

Donderdag 26 november gaf staatssecretaris Stientje van Veldhoven tientallen miljoenen aan ‘klimaatgeld’ vrij. Dit geld is uitgetrokken om een bijdrage te leveren aan het versnellen van de overstap van de auto naar de fiets en de trein en daarmee het verminderen van CO2-uitstoot. Programmamanager Wouter van Minderhout van ProRail is blij: “Het betekent dat we op veel plekken meer fietsplekken kunnen neerzetten.”

Grote projecten die hierdoor groen licht krijgen zijn: Amsterdam Centraal, Sloterdijk, Breda, Haarlem, Hilversum, Leiden Centraal, Lelystad Centrum, Rotterdam Centraal, Zaandam en Zwolle. Grotere stallingsprojecten die nu mogen opstarten zijn: Amersfoort Schothorst en Vathorst, Enschede, Hoorn, Nijmegen en verder komt er nu bouwgeld beschikbaar om op verschillende kleinere stations fietsenstallingen buiten te realiseren.

  •  Fietsenstalling KJ-plein: makkelijk je fiets terugvinden via QR-code
    Fietsenstalling KJ-plein: makkelijk je fiets terugvinden via QR-code
  • Fietsenstalling KJ-plein: rolpaden naar de entree
    Fietsenstalling KJ-plein: rolpaden naar de entree

Innovatief en duurzaam

Bij alle projecten kijken we samen met de financierende partners of we meteen ook innovaties en duurzaamheid mee kunnen meenemen in de bouwplannen. Denk aan het zonnedak bij de stalling van Dordrecht Krispijn en de hergebruikte treinramen in de stalling aan de noordkant van station Eindhoven.

Tot dusverre

Eind van dit jaar hebben we samen met onze partners voor zo’n 17.000 extra fietsplekken gezorgd. Al open gingen onder andere de grotere stallingen in Amsterdam RAI, de hypermoderne stalling aan de noordzijde van station Tilburg, Driebergen Zeist, Den Haag KJ-plein, Den Haag HS en Zaandam westzijde, de derde stalling in Delft en de grootste fietsenstalling van Leiden (de Lorentz-stalling). Op 4 december gaat de ondergrondse stalling bij station Zwolle open; hier is plek voor 5800 fietsen.

Dit betekent dat we op veel plekken meer fietsplekken kunnen neerzetten.

Wouter van Minderhout programmamanager bij ProRail

2021

In 2021 willen we het project Eindhoven noordzijde en Dordrecht Krispijn aanbesteden. We hopen aan het einde van dat jaar dan ook de stalling Almere Centrum te kunnen openen. De volgende grote stallingen zijn in voorbereiding: Gouda, Tilburg tweede fase, Amsterdam Bijlmer Arena, Amstel, Sloterdijk en Lelylaan, Eindhoven zuidzijde, Hilversum, Amersfoort, Nijmegen westzijde, Groningen, Zaandam oostzijde, Lelystad.

650.000 fietsparkeerplekken in 2040

ProRail heeft sinds 2000 op ruim 400 stations bijna alle fietsparkeerplaatsen in Nederland gemoderniseerd, samen met gemeenten en NS. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 515.000. Dit aantal groeit de komende jaren afhankelijk van het beschikbaar komen van (co-)financiering nog fors, naar ongeveer 650.000 fietsparkeerplaatsen.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers