Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Geluidsschermen krijgen tweede leven voor MJPG

Nieuws

18 april 2023

Geluidsschermen naast het spoor zijn belangrijk om overlast van het spoor te voorkomen. In het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) plaatst ProRail in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) daarom geluidsschermen op veel plekken. En dat doen we op een duurzame en circulaire manier.

Overleg met ministerie

In 2020 werd duidelijk dat bij het project van de hogesnelheidslijn goed te hergebruiken transparante geluidsschermen zouden worden verwijderd. Op verzoek van ProRail heeft het ministerie van I&W, dat officieel eigenaar was van deze schermen, besloten deze af te staan aan ProRail. Zo konden ze hergebruikt worden in toekomstige projecten in het kader van MJPG.

Duurzaam en voordelig

De hergebruikte schermen werken net zo goed als gloednieuwe schermen en de totaal bespaarde milieu-impact is vergelijkbaar met de jaaruitstoot van zo’n 120 Nederlandse huishoudens. Het hergebruik van deze geluidsschermen kost ProRail bovendien een stuk minder geld dan de aanschaf van nieuwe schermen zou kosten. De hele operatie is dus goed voor de aarde en voor de portemonnee van Nederland.

ProRail werkt structureel met de Milieu Kosten Indicator (MKI) bij het aanbesteden van projecten. Hiermee hoopt ProRail haar eigen organisatie en de verschillende spoorprojecten te verduurzamen. Aannemers die laag scoren op de MKI worden beloond. Ook zij profiteren dus van het hergebruik van deze geluidsschermen.

De geluidsschermen staan nu opgeslagen op het rangeerterrein in Weert
De geluidsschermen staan nu opgeslagen op het rangeerterrein in Weert

Planning

Vanaf 2023 worden in 26 gemeentes verspreid over het hele land geluidsschermen geplaatst. Vanaf februari 2023 liggen deze panelen daarom in opslag, en wel op sporen die niet meer gebruikt worden bij het rangeerterrein in Weert. Het gaat hier om meer dan 12.000 vierkante meter aan schermen, die allemaal hergebruikt kunnen worden.

MJPG vermindert het spoorgeluid op veel locaties in heel Nederland. De geluidmaatregelen kunnen we helaas niet overal tegelijk uitvoeren. Vandaar dat het soms meerdere jaren kan duren, voordat de maatregelen in of nabij uw woning er zijn. Zodra er meer bekend is over de planning maken we dit kenbaar.

Geluidsanering

ProRail werkt binnen het MJPG aan het stiller maken van het spoor. Dat doen we vooral door het plaatsen van geluidsschermen of raildempers.

Lees meer over dit programma Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers