Gevelpanelen uit de 3D-printer

Nieuws

2 april 2019

Bedenk gevelpanelen die duurzaam zijn én graffitibestendig en die ook nog eens lelijke muren op een eenduidige manier aan het zicht onttrekken. Dat was de vraag die ProRail onlangs bij twee architechtenbureaus neerlegde. Samen met ons werkte DUS architects hun idee uit voor 3D-geprinte gevelpanelen van gerecycled kunststof. Systeemspecialist Civiele Techniek Marjolein van ProRail laat het zien in de video.

Bekijk: Innovaties bij ProRail: 3D geprinte gevelpanelen

Gerecycled, circulair en duurzaam

We hebben dertienhonderd gebouwen voor bijvoorbeeld technische systemen langs het spoor, die er meestal onaantrekkelijk uitzien. Als we ze bekleden met identieke gevelplaten, zien ze er beter en herkenbaar uit. De gevelplaat die DUS Architecten ontwierp wordt geprint van gerecycled kunststof. Deze platen kunnen we verwerken tot korrels en opnieuw gebruiken. Circulair bouwmateriaal dus. Beschadigde panelen kunnen makkelijk worden vervangen door opnieuw geprinte opvolgers.

Twee typen gevelplaten

Uit een test van de panelen blijkt dat het ontwerp geslaagd is, maar niet graffitibestendig. Dit blijft dus een aandachtspunt. We gaan door met ontwikkelen. Uiteindelijk willen we twee typen gevelplaten: een voor de landelijke en een voor de stedelijke omgeving, ieder in een aantal varianten, zodat ze altijd passen in de omgeving waarin ze worden gebruikt. De video van Marjolein heeft veel tips om graffiti tegen te gaan opgeleverd, zoals gebruik van siliconen en folies. De bruikbare tips nemen we mee in de verdere ontwikkeling.

ProRail verbetert door innovatie

Kijk voor meer innovaties en video’s op op werkenbijprorail.nl.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers