Graffititrein in Rotterdam vraagt aandacht voor milieuvriendelijk goederenvervoer

Nieuws

11 oktober 2019

De Europese spoorgoederensector, het havenbedrijf Rotterdam en ProRail vragen vrijdag 11 oktober aandacht voor milieuvriendelijk spoorgoederenvervoer. Dat gebeurt met een bijzondere graffititrein: Noah’s train.

Lokale kunstenaars

Noah’s train is vorig jaar begonnen aan een tocht langs verschillende Europese steden, waaronder Katowice, Berlijn, Barcelona, Wenen en Brussel. In die steden zijn de containers van de goederentrein beschilderd door lokale graffitikunstenaars.

De laatste stop van Noah’s train is de moderne goederenterminal van APM in de haven van Rotterdam. Daar gaat één van de containers van Noa's train op een schip naar Santiago (Chilli). De railsector verbindt daarmee symbolisch de klimaatconferenties van 2018 (in Katowice) en 2019 (Santiago).

Duurzaam goederenvervoer

“Noah’s train is een mooi initiatief om op een toegankelijke manier aandacht te vragen voor duurzaamheid. Het spoorgoederenvervoer is bij uitstek de manier om op een duurzame wijze goederen te vervoeren”, aldus Dimitri Kruik, directeur Capaciteitsmanagement bij ProRail.

Ambitie

Geert Pauwels (van de Belgische spoorgoederenvervoerder Lineas) is één van de initiatiefnemers van Noah’s train. Hij sprak de ambitie uit om in 2030 het aandeel goederenvervoer over het spoor te vergroten van 18 procent nu naar 30 procent in 2030

ProRail ondersteunt die ambitie met volle overtuiging. Op dit moment veroorzaakt het goederenvervoer (via weg, water, lucht en spoor) 10 procent van de CO2-uitstoot in Europa. Driekwart van al het goederenvervoer vindt nu plaats over de weg. Dat levert per vrachtwagen ook nog jaarlijks 166 uur aan file op. Bovendien vallen door fijnstof en verkeersongelukken 50.000 doden.

Zes keer minder energieverbruik

Dit aandeel kan enorm teruggedrongen worden door goederenvervoer over het spoor. Spoorgoederenvervoer verbruikt namelijk zes keer minder energie dan vervoer over de weg. Daarnaast stoot het negen keer minder CO2 uit, acht keer minder luchtvervuiling en twaalf keer minder ‘externe kosten voor de samenleving’. Denk hierbij aan gezondheidskosten en files). 

Sail to the Cop

ProRail vindt duurzame mobiliteit belangrijk. Daarom neemt 'onze' Eva Dijkema, beleidsadviseur Innovatie, deel aan Sail to the COP. Samen met andere jonge changemakers zeilt ze naar de VN-klimaatconferentie in Chili. Tijdens de reis buigen de opvarenden zich over een klimaatbestendige toekomst van transport. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers