Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Primeur op station Blerick: lichtmasten op zonne-energie

Nieuws

11 juli 2019

Station Blerick heeft als eerste station in Nederland lichtmasten die worden gevoed met energie die wordt opgewekt door zonnepanelen. Dat is niet alleen duurzaam, het scheelt ProRail de aanleg van elektriciteitskabels.

Stationsverlichting op zonne-energie

Na de duurzame perrontegels heeft station Blerick weer een landelijke primeur. Om de hellingbaan en de trap naar perron 4 te verlichten hebben we namelijk Solarmasten van InfraMarks geplaatst. Deze masten wekken via een zonnepaneel energie op. Die energie wordt opgeslagen in een accu. Zo wordt de toegang naar het station ook in de nachtelijke uren energieneutraal verlicht. 

Automatische dimmer  

De lichtmasten zijn voorzien van slimme technologie. De verlichting wordt 's nachts automatisch gedimd. Zo minimaliseren we de lichtvervuiling en de verstoring van bioritmen.

CU van Solarmast op station Blerick
CU van Solarmast op station Blerick

Een proefperiode voor meer duurzaamheid  

Het gebruik van de Solarmasten op station Blerick is een pilot. Als die slaagt, zullen we ze in de toekomst ook op andere stations plaatsen. Dat past bij de ambitie van ProRail om duurzamer te gaan werken. In de brochure Duurzaam Spoor lees je meer over het meerjarenbeleid tot 2030 en over de samenwerking met andere partijen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers