Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Granaten uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij overweg in Almen

Nieuws

7 oktober 2021

Bij de overweg aan de Wagenvoorstdijk in Almen zijn verschillende munitieartikelen gevonden die afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Granaten, vliegtuigonderdelen en onder andere de loop van een luchtafweergeschut. De gevonden artikelen vertellen het verhaal van piloot Raymond Cammock.

6 oktober 1944

Op 6 oktober 1944 steeg piloot Raymond Cammock vanuit vliegbasis Volkel op voor een verkenningsvlucht op de lijn Arnhem-Deventer-Linge. Zij mochten daarbij gelegenheidsdoelen aanvallen. Na twee uitgevoerde aanvallen viel hun oog op een passerende Duitse munitietrein en zetten zij hun derde aanval in.

Met hun boordgeschut schoten zij granaten op de trein af, die hierbij zwaar beschadigd raakte en in brand vloog. Het vliegtuigvuur werd vanuit de omgeving van het spoor beantwoord met Duits luchtafweergeschut, waarbij het toestel van Raymond Cammock getroffen werd. Raymond’s laatste actie was om, bedoeld of onbedoeld, zijn toestel in de laatste wagons van de trein te boren waarna dit deel van de trein ontplofte.

Piloot Raymond Cammonck

Gevonden munitie vertelt een verhaal

Inmiddels zijn er ruim duizend stuks munitie gevonden die herinneren aan die bewuste dag en daarmee komt er steeds meer duidelijkheid over wat er op 6 oktober 1944 precies is gebeurd. “Bij het ombouwen van een onbeveiligde overweg zijn we per toeval op een granaat gestuit. We hebben normaal alle verdachte gebieden inzichtelijk, maar dit was geen verdacht gebied. We wisten dat er ergens tussen Zutphen en Hengelo aanvallen zijn geweest tijdens de oorlog, maar niet precies waar”, vertelt Niels van der Lee. Hij is historicus en vakspecialist conventionele explosieven bij ProRail.

Zodra de granaat naar boven kwam is het werk volgens protocol stilgelegd en is een explosieven opsporingsbedrijf ingeschakeld. Zij zijn verder gaan graven en kwamen een enorme hoeveelheid aan munitie tegen ter hoogte van de overweg. “Op het hele traject komen we munitie tegen, maar de hotspot is overduidelijk bij de overweg. Daarmee kunnen we vaststellen dat de aanval daar vermoedelijk heeft plaatsgevonden.”

Omdat we op die ene granaat zijn gestuit kunnen we nu een verhaal uit onze geschiedenis rond krijgen.

Niels van der Lee vakspecialist conventionele explosieven bij ProRail

Geschiedenis

Het is exact 77 jaar geleden en toch begint het verhaal nu pas vorm te krijgen. “Omdat we op die ene granaat zijn gestuit kunnen we nu een verhaal uit onze geschiedenis rond krijgen. We hebben intensief contact met de gemeente en ook uit Engelse bombardementsgegevens halen we veel informatie. Zo weten we de Raymond Cammock 21 jaar was en al veel missies had gedaan. We weten ook dat hij in Lochem ligt begraven.”

Niels hoopt dat het verhaal met al deze informatie helemaal rond gaat komen. “Zodra we de locatie van de aanval definitief kunnen vaststellen gaan we ook op zoek naar de familie van de piloot. Zo kunnen wij hen ook het verhaal vertellen van wat er die dag gebeurd is.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers