Uitbreiding fietsenstalling Leiden Lammenschans gaat door

Nieuws

16 december 2021

De plannen zijn rond: de onbewaakte fietsenstalling bij Leiden Lammenschans krijgt een verdubbeling van het aantal fietsparkeerplekken. Ook krijgt het Kamerlingh Onnesplein een nieuwe inrichting. ProRail en de gemeente Leiden hebben samen de realisatieovereenkomst ondertekend. Om te vieren dat het project in uitvoering kan gaan, ontstaken Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail, en wethouder Ashley North kerstverlichting. Provincie Zuid-Holland is medefinancier van het project.

Voorbereiding

Binnenkort start de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het verplanten van een aantal bomen in februari. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot het eerste kwartaal van 2023. 

Bij station Leiden Lammenschans is het gebruik van de fiets voor en na de treinreis hoog en dat is te zien. Vaak zijn alle fietsparkeerplekken bezet, voornamelijk op werkdagen. Fietsen staan hierdoor soms op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld of blokkeren de toegang tot het station. Ook zorgen de lukraak geparkeerde fietsen voor een rommelige aanblik van de omgeving. Daar komt nu dus verandering in.

We zijn heel blij met de verdubbeling van het aantal fietsparkeerplekken. Dat maakt het reizen met de trein nóg aantrekkelijker.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Gebruikers dachten mee

Omwonenden en reizigers konden ideeën en voorkeuren aangeven voor de aankleding van het plein en de beplanting in de groenstroken. Op basis van de looproutes van reizigers en bewoners, komen twee helder vormgegeven cirkels op het plein. De fietsenrekken komen binnen deze cirkels. Het ontwerp is gemaakt door Movares.

"Een feestelijk moment waar iedereen lang op heeft gewacht", aldus de wethouder. "Ik ben blij dat ProRail en Leiden dit project zo hebben kunnen vormgeven dat een maximaal aantal extra fietsparkeerplekken wordt gerealiseerd. Wie straks op de fiets naar station Lammenschans komt kan snel en makkelijker de fiets parkeren. De vormgeving is fraai met het extra groen. Zo wordt reizen met schoon vervoer nog prettiger.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers