Leiden : Me­er fietsparkeer­plekken op Lammenschans

Veel treinreizigers komen op de fiets naar station Leiden Lammenschans. Om het stallen van de fiets makkelijker en overzichtelijker te maken, breiden we samen met gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland het aantal fietsparkeerplekken flink uit naar bijna 1500.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 8 november 2023.
Locatie
Leiden
Startdatum
2021
Einddatum
2024

Hoog fietsgebruik

Het fietsgebruik in Leiden is hoger dan gemiddeld in Nederland én neemt toe. Bij station Leiden Lammenschans is het succes van het fietsgebruik zeer zichtbaar. Vaak zijn alle plekken bezet, voornamelijk op werkdagen. Fietsen staan hierdoor soms op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld en blokkeren de toegang tot het station. Ook zorgen de lukraak geparkeerde fietsen voor een rommelige aanblik van de stationsomgeving. Daar komt dus verandering in.

  • Een impressie van de fietsenstalling
    Een impressie van de fietsenstalling
  • Zo moet het plein met de extra fietsparkeerplekken eruit gaan zien
    Zo moet het plein met de extra fietsparkeerplekken eruit gaan zien

Gebruikers gaven input voor ontwerp

Voor het ontwerp van de fietsenstalling hebben gebruikers hun input gegeven via een speciale website. Hier konden zij hun ideeën en voorkeuren aangeven over de aankleding van het plein en de beplanting in de groenstroken. Het resultaat is een ontwerp wat rekening houdt met de status van beschermd stadsgezicht en de structuur van het oorspronkelijke gebied. 

Op basis van de looproutes van reizigers en bewoners, komen twee helder vormgegeven cirkels op het plein. De fietsenrekken komen binnen deze cirkels.

Voortgang werkzaamheden

De werkzaamheden hebben helaas vertraging opgelopen. Met een aangepaste fasering hopen wij de opgelopen vertraging zoveel mogelijk te beperken. Het werk is opgesplitst in een aantal fases waarvan het eerste deel is afgerond. Het eerste deel van de Kamerlingh Onnesplein en de Melchior Treublaan is ingericht.

De volgende fases bestaan uit het herinrichten van het laatste deel van de Kamerlingh Onnesplein (zijde Lammenschansweg), de aanleg van de kleine cirkel met fietsrekken, het herinrichten van De Sitterlaan en de bushalte. Wij verwachten het werk uiterlijk in februari 2024 af te ronden.

 

Toegankelijkheid

ProRail wil dat iedereen zelfstandig met de trein kan reizen. Ook mensen met een functiebeperking. Daarom hebben we op Leiden Lammenschans al gewerkt aan een treinreis zonder obstakels. De hellingbaan was te steil, dus hebben we een nieuwe gemaakt. Ook de trap naar het perron is verbeterd; die hebben we verplaatst en vernieuwd.

Meer over toegankelijkheid

Tijdelijke fietsenstalling

Om de overlast van de vele fietsen te beperken is een tijdelijke fietsenstalling ingericht op het grasveldje aan de overzijde van de De Sitterlaan. Ondervind je overlast van fietsen, dan kun je dit melden via de website van de gemeente Leiden.

Maak een melding Maak een melding

Lichtmasten en laadpalen

De nieuwe lichtmasten van het stationsplein worden in de eerste helft van november geplaatst en aangesloten op het openbare verlichtingsnet. De gemeente heeft opdracht gegeven aan Park ’n Charge om de laadpalen terug te plaatsen. De aannemer zal dit uitvoeren. De verwachting is dat deze palen voor het einde van het jaar geplaatst worden.

Tijdelijke bushalte

De realisatie van de nieuwe bushalte hangt samen met de definitieve inrichting van De Sitterlaan. Tot die tijd blijft de tijdelijke bushalte aan De Sitterlaan in gebruik. De definitieve inrichting vindt medio november plaats. Tijdens deze werkzaamheden rijdt het verkeer om-en-om over De Sitterlaan richting de Lammenschansweg. De verkeersstromen worden begeleid door verkeersregelaars.

De tijdelijke bushalte wordt tijdens deze periode verplaatst naar een locatie voorbij de Van der Waalsstraat. In de week van 27 november wordt de nieuwe definitieve bushalte in gebruik genomen.

Groentekiosk

Samen met de eigenaar van de kiosk bekijken we wanneer de verplaatsing van de kiosk het beste plaats kan vinden. Het streven is om dit in de eerste twee weken van december te laten plaatsvinden.

Fietsenstalling en beplanting

Vanaf week 50 (medio december) worden de nieuwe dubbellaagse fietsrekken geplaatst. Wij verwachten deze eind van het jaar in gebruik te nemen. De tijdelijke fietsenstalling blijft dan nog een paar weken staan zodat de mensen hun fiets uit de tijdelijke stalling weg kunnen halen.

Het aanbrengen van de beplanting is de laatste actie die de aannemer uitvoert. Wij verwachten dat het project in januari afgerond is. Rond die periode wordt ook de beplanting aangebracht.

Meer nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers