Grote klus geklaard op Rotterdam Centraal

Nieuws

26 juni 2023

ProRail wil ervoor zorgen dat er ook in de toekomst genoeg treinen kunnen rijden om iedereen te vervoeren. Daarom werkten we de afgelopen vijf weken aan sporen en perrons op Rotterdam Centraal. In de ochtend van 26 juni stapten reizigers vanaf de vernieuwde perrons in de trein.

Groei

Steeds meer mensen reizen dagelijks met de trein en dat aantal blijft groeien, ook tussen Den Haag en Rotterdam. Om die groei mogelijk te maken, passen we het spoor en de stations op dit traject aan. Zo kunnen er meer treinen rijden. De werkzaamheden op Rotterdam Centraal van de afgelopen weken maken deel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam.

Lees meer over het programma Lees meer over het programma

Perronverlenging

Samen met aannemer Strukton hebben we de perrons langs de sporen 6, 7, 8 en 9 verlengd. Daardoor ontstaat er ruimte voor treinen vanuit Den Haag om vanaf hetzelfde perron terug te rijden. We hebben sporen en wissels vernieuwd en gesaneerd en daar de bovenleiding, kabels en leidingen, treinbeveiliging en energievoorziening op aangepast. Dat alles zodat treinen straks sneller kunnen aankomen en vertrekken en er zo ruimte ontstaat om meer treinen te rijden. Tot slot hebben we ook een nieuwe aanrijdroute voor nood- en hulpdiensten aangelegd.

Via loopbanden vanaf de achterste wagon van deze MFS-trein wordt ballast (de spoorstenen) geladen
Via loopbanden vanaf de achterste wagon van deze MFS-trein wordt ballast (de spoorstenen) geladen

Stil op Rotterdam

We werkten de afgelopen vijf weken terwijl het station openbleef en de meeste treinen gewoon bleven rijden. In het laatste weekend kon dat niet. De nieuwe sporen en wissels werden aangesloten op het treinbeveiligingssysteem en het hele systeem is getest. Daardoor konden er geen reizigerstreinen rijden en was het twee dagen vreemd stil op het station.

Voorlopig is het werk op Rotterdam Centraal klaar. Later in het jaar, van maandag 23 oktober tot maandagochtend 4 december 2023, komen we terug om verder te werken. Het gehele project PHS Rijswijk – Rotterdam is naar verwachting eind 2024 gereed.

Zomerwerk

Ieder jaar weer: in de zomer werken we aan het spoor. En ieder jaar heeft dat vervelende gevolgen. Voor reizigers en omwonenden. Het geeft drukte in trein, bus en op het station. Het zorgt voor files, lawaai en stof in je tuin. Kan dat nou niet anders? Waarom doen we dat?

Lees hier meer Lees hier meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers