Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Hightech-sensoren op reizigers­treinen meten de staat van het spoor

Nieuws

21 februari 2019

ProRail heeft kleine sensoren aangebracht op twee reizigers­treinen, waarmee continu de kwaliteit van het spoor gemeten wordt. Hoe dat precies werkt, legt programmamanager Innovatie Paul uit in onderstaande video. Deze proef voeren we uit in samenwerking met TU Delft en NS.

Bekijk: Innovaties bij ProRail: High-tech sensoren voor predictive maintenance

Continu meten

De hightech-sensoren zijn gemonteerd op twee treinen die in de normale dienstregeling rijden: een sprinter van het type SLT en een dubbeldekker van het type VIRM. De sensoren meten continu geluid, temperatuur, luchtvochtigheid, locatie en de bewegingen en trillingen van de wielen.

Dashboard geeft onregelmatigheden weer

Een door ProRail ontwikkeld dashboard geeft de grootste gemeten onregelmatigheden weer. Dit dashboard is sinds januari in gebruik. Op basis hiervan voerden we tot nu toe op veertien plekken inspecties uit. Op dertien van deze plekken ontdekten én herstelden we defecten aan het spoor. Het ging om defecten aan onderdelen in de rails en aan onderdelen van wissels. 

Tot nu toe worden metingen uitgevoerd met speciale meettreinen. Deze monitoren ongeveer twee keer paar jaar het hele spoor. Door de sensoren te plaatsen op reizigerstreinen wordt het mogelijk om continu de kwaliteit van het spoor te meten.

ProRail verbetert continu door innovatie

Meer video's en informatie over innovaties bij ProRail zijn te vinden op werkenbijprorail.nl.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers