Hinder door werk aan weg én spoor in Zuidwest- Nederland

Nieuws

31 mei 2023

Vanaf 9 juni tot en met 17 juni voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor in Zeeland. Dit valt samen met werkzaamheden van Rijkswaterstaat die de Haringvlietbrug renoveert. Hiervoor is van 9 juni tot en met 4 augustus de Haringvlietbrug afgesloten. Doordat de werkzaamheden voor een deel gelijktijdig plaatsvinden wordt het druk op de weg en is er hinder voor treinreizigers.

Hinder voor de treinreiziger

ProRail voert vernieuwingswerkzaamheden uit op de Zeeuwse lijn. De werkzaamheden beginnen op vrijdag 9 juni en duren tot en met 17 juni. In delen gaat de Zeeuwse Lijn gedurende de 9 daagse weer in dienst. (Zie kaartje). Er worden 22 wissels weggehaald en 3 wissels teruggezet, we verbeteren de drainage en spoorstaven worden vernieuwd. Dit heeft de volgende gevolgen voor het treinverkeer:

 • Van 9 tot en met 11 juni is er geen treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal
 • Van 9 tot en met 17 juni is er geen treinverkeer tussen Goes en Roosendaal
 • Vanaf 12 juni weer treinverkeer tussen Vlissingen en Middelburg
 • Vanaf 14 juni weer treinverkeer tussen Vlissingen en Goes.
Tussen 9 en 17 juni rijden er op deze plekken op de Zeeuwse lijn geen treinen
Tussen 9 en 17 juni rijden er op deze plekken op de Zeeuwse lijn geen treinen

Alternatief vervoer

Gedurende deze buitendienststelling zet NS bussen in:

Van 9 tot en met 13 juni:

 • snelbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Goes – Middelburg – Vlissingen
 • stopbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Rilland-Bath – Krabbendijke – Kruiningen-Yerseke – Goes – Middelburg – Vlissingen Souburg – Vlissingen
 • taxibusjes Arnemuiden – Middelburg
 • taxibusje Kapelle-Biezelinge – Goes

Van 14 tot en met 17 juni:

 • snelbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Goes
 • stopbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Rilland-Bath – Krabbendijke – Kruiningen-Yerseke – Goes
 • taxibusjes Arnemuiden – Middelburg
 • taxibusje Kapelle-Biezelinge – Goes

Extra reistijd

Treinreizigers moeten rekening houden met ongeveer een uur extra reistijd, afhankelijk van de drukte op de weg. NS informeert reizigers over de beste reisopties via de reisplanner app en op NS.nl. Ook zorgt NS op het station voor uitgebreide informatie, over reistijd en de locatie van de bussen.

Na de werkzaamheden aan de Zeeuwse lijn zullen er in de periode van de sluiting van de Haringvlietbrug nog enkele andere werkzaamheden aan het spoor zijn die impact kunnen hebben. Wij raden aan altijd de reisplanner te checken voor vertrek.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Extra maatregelen Roze zaterdag

Een van de evenementen die hinder ondervinden van de werkzaamheden aan de brug en op het spoor is Roze zaterdag. Het pride evenement wordt op zaterdag 17 juni gehouden in Goes. De organisatie verwacht hier 15.000 bezoekers, waarvan naar verwachting 15 procent met de trein komt.
Op deze datum is het wel mogelijk om per trein vanuit Vlissingen naar Goes te reizen. Vanuit de oostkant van Goes zet NS extra bussen in, naast de bussen die al rijden in verband met de werkzaamheden.

Tijdens Roze zaterdag rijden er elk half uur vier bussen (drie snelbussen, één stopbus) tussen Goes en Roosendaal. Om tijd te besparen zullen de snelbussen niet stoppen in Bergen op Zoom, de stopbus wel. De laatste bus zal om 00:45 uur vanaf station Goes richting Roosendaal vertrekken. Op basis van de informatie over het evenement en op basis van de ervaring met grootschalige werkzaamheden, verwacht NS dat dit voldoende zal zijn om het evenement goed bereikbaar te houden.

Hinder voor de weggebruiker

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug leidt Rijkswaterstaat verkeer om via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57). De Kiltunnel (N217) is tijdens de afsluitingsperiode van de Haringvlietbrug tolvrij. Weggebruikers moeten tijdens de renovatie rekening houden met hinder op de omleidingsroutes, N57/A15 en A59/A17/A16. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. Meer informatie over de maatregelen die Rijkswaterstaat treft, lees je op de website.

Rijkswaterstaat.nl Website Rijkswaterstaat

Verschillende oorzaken

Bij het inplannen van de werkzaamheden aan het spoor is onvoldoende rekening gehouden met de hinder als gevolg van de renovatie van de Haringvlietbrug. De ervaring nu leert dat bij de afstemming van grote renovatieprojecten een groter gebied betrokken had moeten worden dan tot nu toe wordt gehanteerd. Daarnaast stonden de werkzaamheden van ProRail eerder gepland voor januari.

Bij het verschuiven van de planning naar juni zijn de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Roze Zaterdag in Goes op 17 juni onvoldoende onderkend. ProRail vindt de ontstane situatie heel vervelend. Ondanks de genomen maatregelen vooraf willen we benadrukken dat de reiziger rekening moet houden met extra reistijd.

Uitstel niet mogelijk

ProRail kan de werkzaamheden aan het spoor niet uitstellen. Dit komt ten eerste doordat delen van het spoor op de Zeeuwse Lijn aan het einde van de levensduur zijn en daarom vervangen moeten worden. Daarnaast zijn andere werkzaamheden afhankelijk van de afronding van de werkzaamheden aan de Zeeuwse lijn. Uitstel van de werkzaamheden zorgt dan dat deze werkzaamheden niet door kunnen gaan.

Daarnaast installeert TenneT een nieuwe hoogspanningsroute. Deze hoogspanningsroute is nodig om wissels, overwegen en bruggen goed te blijven aansturen, maar ook voor de toevoer voor benodigde elektriciteitsaansluitingen voor grote bedrijvenparken en woningen. Ook deze werkzaamheden zouden dan geen doorgang kunnen vinden. 

Spooronderhoud

Het spoor moet in optimale conditie zijn. En dat vraagt veel onderhoud. ProRail besteedt het onderhoud van het spoor uit aan erkende spooraannemers. Zij inspecteren de kwaliteit van de rails, de wissels en de ballast.

Lees meer hierover Lees meer hierover

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers