Huzarenstukje op station Alkmaar Noord

Nieuws

Gepubliceerd op 31 maart 2021

Op Alkmaar Noord is dit weekend letterlijk de kroon op het werk gezet: vier dakdelen zijn er op hun plaats gehesen. “Een huzarenstukje”, aldus bouwmanager Esther Versteegh. “Met veel voorbereiding, technisch inzicht en ‘hogere kraankunde’ heeft aannemer K_Dekker de klus geklaard. Met op de piekmoment bijna zestig man aan het werk.” De komende maanden staan in het teken van afwerken en mooi maken.

Ter plekke opbouwen

De dakdelen zijn gebouwd op de parkeerplaats naast het station. Dat was een creatieve oplossing die gaandeweg het project ontstond. Esther: “Het station is ontworpen in de stijl van Alkmaar Centraal: mooie grote dakdelen, veel gebruik van staal en hout. Alleen bleek al snel dat het opbouwen van de daken ‘op hoogte’, dus op het station zelf, heel bewerkelijk zou zijn. Bovendien zou het veel hinder geven voor de reizigers.”

“Het bouwen is nu op de grond gedaan, op de parkeerplaats naast het station. Dit was de perfecte plek, vonden ook de gemeente en omliggende bedrijven. In drie maanden tijd was het klaar. Efficiënt, kostenbesparend en duurzaam. Ook voor het bouwpersoneel was het heel prettig werken. Reizigers hebben er nauwelijks last van gehad. Er was alleen tijdelijk even minder parkeerruimte.”

Bekijk: Timelapse van de werkzaamheden op station Alkmaar Noord

Millimeterwerk

De dakdelen zijn voor 90 procent afgebouwd: de stalen constructie met houten plafond, loze leidingen voor verlichting en camera’s en afvoergoten voor regenwater. Alles bij elkaar zo’n 20 duizend kilo. Bij de bouw waren vele specialisten betrokken.

Esther: “Zaterdag is het hele gevaarte de lucht in gehesen met een enorme telekraan. Het was nog best spannend want er stond een behoorlijke wind. Tijdens het hijsen en verplaatsen van het dak hield de kraanmachinist contact met monteurs op de grond. Deze stonden bij de grote stalen kolommen waar het dakdeel op moest komen. Millimeterwerk! En de grote vraag: past het allemaal? Zitten de gaten in het dak op de juiste plek, staan de kolommen goed? Natuurlijk bleek alles te kloppen. Mooi om te zien.”

In drie maanden tijd was het klaar. Efficiënt, kostenbesparend en duurzaam.

Esther Versteegh bouwmanager bij ProRail

Nu nog de afwerking

Terwijl het weekend de treinen niet reden, zijn ook de perrons opnieuw betegeld. Het perron was al verbreed en met de nieuwe tegels oogt het ruim en is de afwerking keurig. De komende weken worden de laatste puntjes op de i gezet.

Esther: “De reizigerstunnel gaan we betegelen, alle loze leidingen bekabelen, het dak mooi afwerken en zonnepanelen plaatsen. Eind mei kan de tunnel weer open en in juli zijn we klaar. We hebben zin in een feestje. Hopelijk kan dat tegen die tijd weer. Maar eerst nog even werk aan de winkel.”

Toegankelijk voor iedereen

Alkmaar Noord is straks voor veel meer mensen toegankelijk door de geplaatste liften. Ook oogt de tunnel veel ruimer en lichter waardoor je je veiliger voelt in het donker. Het nieuwe stationsmeubilair is de finishing touch en geeft het station een moderne look. Binnen het programma Toegankelijkheid pakt ProRail de komende jaren nog meer stations aan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers