Alkmaar : Vernieuwing station Alkmaar Noord

ProRail vernieuwt station Alkmaar Noord. Dat doen we omdat het veertig jaar oude stationsgebouw en de perrontunnel verouderd zijn. Het station voldoet zonder liften niet langer aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalide reizigers.

Locatie
Alkmaar
Startdatum
2020
Einddatum
2021

Metamorfose

En dus ondergaat Alkmaar Noord de komende jaren een volledige metamorfose. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en krijgt een lichte en moderne uitstraling. Het ontwerp is geïnspireerd op station Alkmaar. Dat zie je straks terug in het materiaal- en kleurgebruik.

Wil je meekijken bij wat we doen? We hebben een camera gericht op de werkzaamheden. Die livestream zie je hieronder.

Toegankelijke stations

ProRail streeft ernaar dat iedereen zelfstandig met de trein kan reizen. Ook mindervalide reizigers. Daarom passen we onze stations aan. In 2030 moeten alle stations zelfstandig toegankelijk zijn.

Meer over toegankelijke stations

Duurzaam station

Onderdeel van het vernieuwde Alkmaar Noord zijn de royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. Die bieden straks beschutting voor reizigers. Op het dak plaatsen we zonnepanelen, waarmee station Alkmaar Noord nagenoeg energieneutraal wordt. De zonnepanelen gaan ruim negentig procent van het jaarlijkse verbruik van dit station opwekken. In het stationsgebouw en de perrontunnel plaatsen we energiezuinige ledverlichting.

Glazen liften

Er komen nieuwe trappen en twee glazen liften, die de tunnel met de perrons verbinden. Op deze manier maken we het station volledig toegankelijk voor álle reizigers. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek bij de fietsenstalling.

Planning

ProRail voert dit project uit met een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Alkmaar, in samenwerking met NS. De werkzaamheden gaan in de zomer van 2020 van start. Naar verwachting is het vernieuwde station in de zomer van 2021 klaar.

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers