Alkmaar : Vernieuwing station Alkmaar Noord (Project gerealiseerd)

Station Alkmaar Noord is vernieuwd. Het veertig jaar oude stationsgebouw en de perrontunnel waren verouderd. Het station voldeed zonder liften niet langer aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalide reizigers.

 

Locatie
Alkmaar
Startdatum
2020
Einddatum
2021

Metamorfose

Station Alkmaar Noord heeft een volledige metamorfose gekregen. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en heeft een lichte en moderne uitstraling. Het ontwerp is geïnspireerd op station Alkmaar. Dat zie je terug in het materiaal- en kleurgebruik.

Hieronder zie je een timelapse van de werkzaamheden. We hebben hierbij de vier dakdelen op hun plaats gehesen.

Bekijk: Timelapse werkzaamheden maart 2021

Duurzaam station

Onderdeel van het vernieuwde Alkmaar Noord zijn de royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. Die bieden beschutting voor reizigers. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst, waarmee station Alkmaar Noord nagenoeg energieneutraal is. De zonnepanelen wekken ruim negentig procent van het jaarlijkse verbruik van dit station op. In het stationsgebouw en de perrontunnel hebben we energiezuinige ledverlichting geplaatst.

Glazen liften

De nieuwe trappen en twee glazen liften verbinden de tunnel met de perrons. Op deze manier is het station volledig toegankelijk voor álle reizigers. De stationswinkel heeft een nieuwe plek bij de fietsenstalling gekregen.

Toegankelijke stations

ProRail streeft ernaar dat iedereen zelfstandig met de trein kan reizen. Ook mindervalide reizigers. Daarom passen we onze stations aan. In 2030 moeten alle stations zelfstandig toegankelijk zijn.

Meer over toegankelijke stations

Planning

ProRail voerde dit project uit met een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Alkmaar, in samenwerking met NS. De werkzaamheden gingen in de zomer van 2020 van start. De opening van het vernieuwde station heeft plaatsgevonden op 20 juli 2021.

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers