Opening station Alkmaar Noord: feestje van oud en nieuw

Nieuws

20 juli 2021

Met twee liften, een veiliger en ruimere reizigerstunnel en nieuw meubilair kan station Alkmaar Noord er weer tegen. ProRail, gemeente Alkmaar en aannemersbedrijf K_Dekker bouw & infra werkten intensief samen aan deze complete metamorfose. Na een verbouwing van bijna een jaar is het station toegankelijker, lichter en comfortabeler.

Toegankelijk voor iedereen

Station Alkmaar Noord kon na veertig jaar wel een opknapbeurt gebruiken. Het voldoet  weer aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Het station is nu toegankelijk voor iedereen vanwege de liften die aan beide kanten van het station zijn geplaatst. Bovendien heeft het station nu ook NS Reisassistentie waardoor het voor reizigers met een beperking mogelijk is vanaf dit station hun reis te starten of te eindigen.

 • Het nieuwe stationsgebouw voor Alkmaar Noord is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS
  Het nieuwe stationsgebouw voor Alkmaar Noord is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS
 • Traditionele kaasdragers en acrobatiek tijdens de opening
  Traditionele kaasdragers en acrobatiek tijdens de opening
 • De perrontegels die ‘over’ waren van een ander station, liggen nu op Alkmaar Noord
  De perrontegels die ‘over’ waren van een ander station, liggen nu op Alkmaar Noord
 • Burgemeester Anja Schouten en COO Ans Rietstra van ProRail luiden de kaasbel
  Burgemeester Anja Schouten en COO Ans Rietstra van ProRail luiden de kaasbel
 • Station Alkmaar Noord voldoet weer aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers
  Station Alkmaar Noord voldoet weer aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers
 • Champagne: station Alkmaar Noord is geopend
  Champagne: station Alkmaar Noord is geopend
 • Met twee liften, een veiliger en ruimere reizigerstunnel en nieuw meubilair kan station Alkmaar Noord er weer tegen
  Met twee liften, een veiliger en ruimere reizigerstunnel en nieuw meubilair kan station Alkmaar Noord er weer tegen

Bijzondere look

Het nieuwe stationsgebouw voor Alkmaar Noord is, evenals station Alkmaar Centraal , ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en heeft dezelfde lichte en moderne uitstraling. Het dak van het station springt meteen in het oog. Dit bestaat uit vier delen die de perrons overkappen. Op het dak liggen zonnepanelen. Deze wekken ruim 90 procent op van het jaarlijkse verbruik van dit station. De glazen wachtruimtes en het nieuwe meubilair zorgen voor een frisse en moderne look.

Oud en nieuw

Niet alles is nieuw op dit station. Er is ook veel materiaal her-gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de verlichting in het stationsgebouw en de perrontunnel. En de perrontegels die ‘over’ waren van een ander station, liggen nu op Alkmaar Noord. Bovendien zijn er tijdens de verbouwing tweedehands abri’s en bankjes neergezet. Overigens heeft veel van het sloopmateriaal van het oude station ook weer een nieuw leven gekregen.

Nog 9 te gaan

Na Alkmaar Noord moeten er nog negen stations toegankelijk worden gemaakt. Dan zijn alle 400 stations in Nederland bereikbaar voor mensen met een beperking. In deze video zie je voormalig Tweede Kamerleden Emiel Roemer en Paul de Krom hier het startsein voor geven. Mede door hun inspanning zijn nu bijna alle stations toegankelijk.

Bekijk de video

Traditie in ere houden

Op dinsdag 20 juli vieren we de heropening met een klein feest. Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar en Ans Rietstra, lid van de raad van bestuur van ProRail, verrichten gezamenlijk de openingshandeling: het luiden van de Alkmaarse kaasbel. Deze bel gaf jarenlang iedere vrijdag het startsein van de traditionele kaasmarkt.

Vanwege corona is de kaasmarkt al maanden dicht. Voor deze speciale gelegenheid is de kaasbel overgebracht naar het station. De omlijsting met vrolijke muziek en het optreden van de traditionele kaasdragers maken het feestje compleet. De gasten die keurig op anderhalve meter zaten op het terras van Andy’s cafetaria (voor het station) waren unaniem over de uitstraling van het station: ‘het is een plaatje geworden!’

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers