Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail steunt campagne ‘Houd de lijn vrij!’

Nieuws

8 april 2019

Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op de stations? Dat zijn geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking. Op station Utrecht werd vanochtend het startsein gegeven voor een campagne om deze lijnen vrij te houden en botsingen te voorkomen.

Bekijk: Houd de lijn vrij

Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. Om dit onder de aandacht te brengen voeren we deze week campagne met de boodschap: Houd de lijn vrij!

Aftrap van de campagne vanochtend in Utrecht
Aftrap van de campagne vanochtend op station Utrecht

Campagnelogo

Promoteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking, gaan in de campagneweek de straat en een tiental stations op om het publiek te informeren en te flyeren. Deelnemende stations zijn Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Amersfoort, Ermelo, Nijmegen, Leiden Centraal, Breda, Zwolle en Zoetermeer. In de deelnemende gemeenten worden tevens op straat stickertegels naast de geleidelijnen geplakt met hierop het campagne icoon. Het icoon bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt. Onlinevideo’s ondersteunen de boodschap en op de stations en in de treinen worden video’s uitgezonden.

Campagnelogo 'Houd de lijn vrij'
Campagnelogo 'Houd de lijn vrij'

ProRail zet in op zelfstandig reizen

Bert Kassies, projectmanager bij de afdeling Stations van ProRail, gaf vanochtend mede het startsein en onderschrijft het belang van de campagne: “Dit is een mooi initiatief dat de bewustwording vergroot bij de overige reizigers van het belang van deze voelbare route voor de reizigers met een visuele beperking. Dat deze route vrij van obstakels is en blijft is belangrijk voor de zelfstandigheid van visueel beperkte reizigers zodat het OV voor iedereen toegankelijk is en blijft! Aan die zelfstandigheid leveren wij graag een bijdrage.”

Brede steun

Net als vorig jaar wordt de campagne breed gesteund door de branche van organisaties voor mensen met een visuele beperking en zijn NS en ProRail weer betrokken. Nieuwe partner in de campagne is dit jaar de ANWB. Kijk op www.houddelijnvrij.nl voor het overzicht van deelnemende gemeenten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers