Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Impact winterweer Rotterdamse haven enorm

Nieuws

12 februari 2021

De afgelopen dagen hebben de extreme weersomstandigheden tot enorme overlast voor het goederenvervoer geleid. Vooral de Rotterdamse haven - een van de belangrijkste punten voor goederenvervoer - kende veel problemen met dichtgesneeuwde sporen, vastgevroren wissels en sneeuwduinen. Inmiddels worden steeds meer sporen bereikbaar in de haven, maar met de aanhoudende vorst in zicht zijn de zorgen nog niet voorbij.

Stilstand Rotterdamse haven

Op een gemiddelde dag rijden er zo’n 125 goederentreinen van en naar de Rotterdamse haven. Door de enorme sneeuwval afgelopen weekend kwam daar helaas verandering in. Zondag, maandag en dinsdag reden er door de problemen op het spoor maar twee tot drie goederentreinen per dag (zie grafiek hieronder). Het spoorgoederenvervoer is een essentiële schakel in onder andere de bevoorrading van winkels en fabrieken in Nederland en Europa. Daarom betreuren we deze overlast ten zeerste.

Goederentreinen van en naar de Rotterdamse haven
Goederentreinen van en naar de Rotterdamse haven

Sneeuwploegen

Om de problemen op het spoor zo snel mogelijk op te lossen hebben de afgelopen dagen verschillende ploegen van verschillende aannemers, vervoerders en onze Incidentenbestrijding ontzettend hard gewerkt. Zij hebben de blusvoorzieningen sneeuw- en ijsvrij gemaakt en met bladblazers en gasbranders de sporen en wissels opgeruimd. Speciale aandacht heeft daarbij emplacement Kijfhoek, waar gisteren een groot deel van het goederenterrein stillag zodat met tientallen mensen tegelijk wissels konden worden losgemaakt.

Stand van zaken

Op dit moment zijn veel emplacementen in de Rotterdamse haven dankzij het harde werk weer bereikbaar (zie kaartje). De hoofdroutes van en naar de Belgische en Duitse grens zijn vrij. Ook het doorgaande verkeer op de Havenspoorlijn ondervindt momenteel (vrijdagmiddag, 12 februari) geen belemmeringen. De beperkingen op Botlek, Pernis en Waalhaven Zuid zijn voorbij. Er wordt door ploegen hard gewerkt op het emplacement Kijfhoek. Heuvelen en rangeren zijn inmiddels daar weer beperkt mogelijk.

Overzicht bereikbaarheid Rotterdamse haven
Overzicht bereikbaarheid Rotterdamse haven

Vooruitzicht

Desondanks zijn de zorgen nog niet voorbij. In de nacht kan het weer flink gaan vriezen met temperaturen tussen de -10 en de -15 graden Celsius. Hierdoor kan smeltwater van overdag weer bevriezen tot ijsblokken. In de nacht van zaterdag op zondag pakt VolkerRail het spoor grondig aan waar nodig. Het onderhoud van komend weekend op de Havenspoorlijn wordt uitgesteld, zodat het goederenvervoer door kan gaan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers