In het spoor van het EK: de Johan Cruijff ArenA

Nieuws

11 juni 2021

Het Europees kampioenschap voetbal begint eindelijk, nadat het door de pandemie een jaar verschoven was. Doordat dit EK door heel Europa wordt gehouden, worden de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal en één achtste finale gespeeld in de Johan Cruijff ArenA. Hoogste tijd dus om dat stadion en natuurlijk het nabijgelegen station onder de loep te nemen.

Voetbal en concerten

Eind jaren '80 ontwikkelde Ajax plannen voor een nieuw stadion, omdat Stadion De Meer niet langer meer voldeed. Locatie werd Amsterdam Zuid-Oost, wat de ArenA Boulevard zou worden genoemd. In augustus 1996 werd de Amsterdam ArenA, zoals het toen nog heette, geopend.

Op tweehonderd meter van het stadion lag station Bijlmer ArenA. Dat werd een belangrijk trein- en metrostation voor de 55.000 supporters die in het nieuwe stadion naar binnen konden. Ook AFAS Live en het ZiggoDome zijn inmiddels via dat station bereikbaar. Voor risicowedstrijden is er ook station Halte Amsterdam, dichterbij het stadion. Door supporters via verschillende stations te laten reizen, worden rellen tussen supportersgroepen voorkomen.

 • Toegangspoortjes op station Amsterdam Bijlmer ArenA
  Toegangspoortjes op station Amsterdam Bijlmer ArenA
 • De overkapping op station Amsterdam Bijlmer ArenA
  De overkapping op station Amsterdam Bijlmer ArenA
 • Het perron op station Amsterdam Bijlmer ArenA
  Het perron op station Amsterdam Bijlmer ArenA
 • Het dak van station Amsterdam Bijlmer ArenA
  Het dak van station Amsterdam Bijlmer ArenA

Drie fases van station Bijlmer

Door de jaren heen is het station Amsterdam Bijlmer ArenA regelmatig veranderd. In 1971 werd een eenvoudige halte geopend aan de daar nog gelegen Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Utrecht. Het station had houten perrons en een houten keet voor de kaartverkoop. Vijf jaar later werd ten oosten van dat station een nieuw station Amsterdam Bijlmer neergezet. Dat station kreeg vier sporen: twee voor de trein en twee voor de metrolijn die een jaar later werd geopend.

Na de ingebruikname van de Amsterdam ArenA werd dit station steeds drukker. Tijdens en vooral na voetbalwedstrijden werd het station gesloten, omdat te vaak na afloop van een wedstrijd gevaarlijke situaties ontstonden op de overvolle perrons. En dat terwijl intercitytreinen deze perrons met 140 kilometer per uur passeerden.

Vanaf 2000 werd daarom voor de derde keer gebouwd aan een nieuw station, dat ruimte kon bieden aan de vele voetbalfans. De bouw was ingewikkeld, omdat de treinen en metro’s gewoon door bleven rijden. In 2006 kwam er ook een vernieuwd busstation bij. Tegenwoordig is het station één van de drukstbezochte stations van het land, met 32.000 reizigers per dag in 2019. Het heeft nu acht sporen, waarvan twee voor de metro.

 

(...) onder de indruk van het dak met zijn weergaloze dynamiek, lichttoetreding en ruimtelijkheid.

Juryrapport BNA Gebouw van het Jaar 2008

Feestelijke opening

Op 17 november 2007 werd het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA door Prinses Máxima officieel geopend. Pierre Eerkens, contractmanager ProRail Stations, kan zich die opening nog goed herinneren. “Destijds hadden we nog geen stroom om de verlichting te laten branden. Eind november is het natuurlijk al heel vroeg donker, dus hadden we bouwlampen nodig om het station alsnog te verlichten. Kun je nagaan!”

Toen het station nog maar net geopend was, werden er een nieuw soort windscherm op het station geplaatst, die ongeveer drie centimeter in de grond zat, met ledlampjes die van kleur veranderden. “Dat was destijds wel een experiment, maar ik had niet verwacht dat het er tot de dag van nu zou staan”, vertelt Pierre. “Ik had gedacht dat het sneller een prooi zou worden voor vandalen, maar het werd een groot succes.”

Waardering

Op 24 april 2008 werd het station uitgeroepen tot het BNA Gebouw van het Jaar 2008. Deze prijs werd later ook nog uitgereikt aan onder meer station Rotterdam Centraal, de OV-terminal in Breda en de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De jury was destijds ‘buitengewoon onder de indruk van het dak dat met zijn weergaloze dynamiek, lichttoetreding en ruimtelijkheid in een even genereus als adembenemend gebaar het station vormt.’ En daar zijn wij het helemaal mee eens!

We wensen jullie het Nederlands Elftal veel succes zondagavond en iedereen veel kijkplezier. Of het nou vanaf de tribune in Bijlmer is of vanuit huis.

Lees volgende week meer over het EK in ‘In het spoor van het EK: Oostenrijk versus Nederland’. Alle verhalen in deze serie kun je uiteindelijk teruglezen via onderstaande link.

In het spoor van het EK

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers