Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

150 jaar Oosterspoorlijn: stoomtreinen en een gevulde urn

Nieuws

5 juni 2024

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de steden Amsterdam en Amersfoort per spoor werden verbonden. Dat vieren we deze week samen met NS en de gemeenten Gooise Meren, Hilversum, Baarn en Amersfoort. “Deze spoorlijn heeft de regio echt gevormd. Het is mooi daar samen bij stil te staan,” aldus Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord bij ProRail.

Festiviteiten

Dat stilstaan doen we op verschillende manieren. Harro: “Iedereen in de regio draagt zijn steentje bij om de verjaardag van de spoorlijn te vieren. Er rijden bijvoorbeeld op zaterdag 8 juni stoomtreinen tussen Hilversum, Baarn, Amersfoort en het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hiervoor zijn inwoners van de betreffende gemeenten uitgenodigd mee te reizen.”

“NS deelt kinderboeken uit aan de jongste reizigers, in het Spoorwegmuseum loopt een tentoonstelling en op de stations zijn door NS grote stickers aangebracht die het verhaal van de spoorlijn vertellen. Wij hebben daarover twee afleveringen van de gemaakt.”

Oud nieuws

In de podcast volgen we de bouw van de spoorlijn en de vondst van een prehistorische urn door de ogen van het fictieve personage Rein. Jerry Huisman, archeoloog bij ProRail en brein achter de afleveringen, vertelt:

“Tijdens de bouw van de spoorlijn werden allemaal bijzondere vondsten gedaan. Zo kwamen de bouwers veel historische grafheuvels tegen met bijvoorbeeld urnen. Aan de hand van zo’n urn uit de Hilversum-cultuur brengen we de luisteraar terug naar 150 jaar geleden. En kunnen we uitleggen hoe belangrijk de spoorlijn was voor deze omgeving. En hoe zwaar het werk was voor de mensen die haar aanlegden.”

Podcast

De Oosterspoorlijn, tussen Amsterdam en Amersfoort, bestaat al 150 jaar. Joost Prinsen neemt ons daarom in twee afleveringen mee naar de Hilversumse heide en volgt het spoor van een gevonden urn. Een verhaal over polderjongens en het voortschrijden van de tijd.

Beluister de afleveringen Beluister de afleveringen

Belang van het spoor

Het is belangrijk om dit soort momenten te vieren, aldus Harro: “We vergeten weleens hoe belangrijk spoorlijnen zijn en zijn geweest in het verleden. We horen veel over bijvoorbeeld hinder door treinen, maar het spoor houdt Nederland en tal van Nederlanders dagelijks in beweging. Op een groene en duurzame manier. Het spoor is niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Ook dat vieren we komende zaterdag.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers