Blije gezichten bij viering 150 jaar Oosterspoorlijn

Nieuws

10 juni 2024

Station Baarn, 10.45 uur op zaterdagochtend 8 juni. Puffend vertrekt een stoomtrein richting Hilversum. Gebladerte danst door de kracht van de stoom die uit de locomotief komt. Zo moet het er 150 jaar geleden ook hebben uitgezien, toen de eerste treinen gebruik maakten van het kersverse spoortraject tussen Amsterdam en Amersfoort.

Overhandiging Plaquettes

“Het was een project waarmee de toekomst van plaatsen zoals Bussum, Hilversum en Baarn voorgoed veranderde,” vertelt Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord. Hij woont vandaag, samen met directeur Stations Karen te Boome, het feest bij.

De gehele dag staat in het teken van het spoorjubileum. In Naarden-Bussum, Hilversum, Baarn en Amersfoort wordt het groots gevierd. ProRail en NS overhandigen vandaag een plaquette aan de wethouders van de gemeenten Hilversum, Baarn en Amersfoort. Die krijgt een mooie plek op de stations. Eerder gebeurde dat al in Naarden-Bussum. Harro: “Het is mooi om te vieren wat het spoor voor deze regio heeft betekend. Ook in de toekomst zorgt het spoor ervoor dat Nederland mobiel blijft. We blijven het spoor en de stations aan de Oosterspoorlijn ontwikkelen.”

Stoomtreinen

Het meest in het oog springt de stoomtrein van de Veluwse Stoomtram Maatschappij. Die rijdt een paar keer heen en weer tussen het Spoorwegmuseum in Utrecht en Hilversum via Baarn en Amersfoort. Karen: “Het is prachtig om te zien dat zoiets voor mensen een reden blijft om erop uit te trekken. Kinderen met ouders of opa en oma. Allemaal met net zúlke grote ogen als de trein aankomt. Fotografen die met een toestel in de aanslag het beste plaatje willen maken. Zo’n stoomtrein is toch iets magisch.” Lachend: “Vind ik zelf ook hoor.”

 • De stoomtrein bij het Spoorwegmuseum
  De stoomtrein bij het Spoorwegmuseum
 • Station Baarn
  Station Baarn
 • De stoomtrein van de Veluwse Stoomtram Maatschappij vanuit de lucht
  De stoomtrein van de Veluwse Stoomtram Maatschappij vanuit de lucht
 • De stoomtrein vertrekt vanuit het Spoorwegmuseum
  De stoomtrein vertrekt vanuit het Spoorwegmuseum

Podcast Oud Nieuws

Ter gelegenheid van het jubileum zijn twee podcastafleveringen verschenen van de ProRail-serie Oud Nieuws. “Een mooi verhaal over harde werkers die nodig zijn om het spoor en stations aan te leggen. En ook te beheren en onderhouden,” vertelt Karen. “De moeite waard om te luisteren. Het neemt je mee naar de tijd van de stoomtreinen,” voegt Harro eraan toe terwijl de VSM-trein het station weer binnenrijdt. Harro en Karen stappen in. Zij mogen mee, net als talloze inwoners van Baarn en andere gemeenten aan de lijn. Dit feest is er namelijk, net als de trein, voor iedereen.

Luister de podcastserie Oud Nieuws Luister de podcastserie Oud Nieuws

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers