In het spoor van het EK: met de trein naar Wembley

Nieuws

22 juni 2021

Het Nederlands elftal gaat lekker! Met de eerste plek in groep C op zak, kunnen ze door naar de achtste finale. Die wordt, net als de kwartfinale, gespeeld in verdere oorden. Vanaf de halve finales wordt er weer dichter bij huis gespeeld. Het iconische Wembley in Londen is het terrein waarop deze zomer de nieuwe Europees kampioen te zien zal zijn.

Hongaarse herrie

Al voor de overwinning op Noord-Macedonië was bekend dat Oranje groepswinnaar zou worden. Dat betekent dat de achtste finale gespeeld wordt in Boedapest. Het Hongaarse stadion daar viel eerder in het toernooi op, omdat het tot de nok toe gevuld was met maar liefst 56.000 fans. Mocht je daar met de trein heen willen, kan dat met de Nightjet. Die brengt je in een nachtje naar Wenen. Vanaf daar is het nog maar een kleine drie uur naar Boedapest.

Baku maar overslaan

We lopen alvast vooruit op de zaken. Mocht Frank de Boer Oranje naar de kwartfinale leiden, dan betekent dat een wedstrijd in het hete Baku in Azerbeidzjan. Tegen de winnaar van Wales-Denemarken om precies te zijn. Geen ideaal ritje met de trein. Met het vliegtuig is dat zelfs al zeven uur. Onze tip: bekijk de kwartfinales in München. Dat zijn waarschijnlijk ook heel mooie wedstrijden en bovendien uitstekend bereikbaar per trein!

Apotheose in Londen

Vanaf de halve finales wordt alles in Londen gespeeld. Althans, dat was het plan. Er wordt gespeculeerd dat de UEFA beslist om de finales te verplaatsen, als de Britse regering geen versoepelingen in quarantaineregels kan aanbrengen voor bezoekende fans. Laten we hopen dat het niet zo ver komt.

Want juist voor Nederlandse fans is Londen een ideale plek om een mooi potje voetbal te bekijken. Waar er tegenwoordig vanuit Amsterdam elke dag wel vijftig vervuilende vliegtuigen over de Noordzee vliegen, rijden er slechts drie treinen naar Londen. En dat terwijl je met de trein toch dik een uur sneller in hartje Londen bent dan met het vliegtuig. Bovendien stoot één vliegtuig richting Londen tien keer zo veel CO2 uit dan een trein. En voor de prijs hoef je het ook niet te doen, voor 55 euro kun je al een treinticket boeken.

Duurzaam alternatief

In onderstaande infographic staan de rechtstreekse verbindingen die nu al vertrekken vanuit Amsterdam. Bovendien kun je vanuit daar makkelijk doorreizen naar verdere oorden. En met 200.000 kilometer spoor heeft Europa een van de dichtste netten ter wereld.

Infographic 7 Europese bestemmingen, trein versus vliegtuig

Niet voor niets zetten we dit jaar, het Europees Jaar van het spoor, in op meer internationaal treinreizen. De trein is milieuvriendelijk, comfortabel én veilig. En krijgt een grote rol in de inspanningen van de EU om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dus mocht je na dit EK een Europese vakantie overwegen, kijk dan ook eens naar een treinvakantie. Via NS International vind je alle bestemmingen, van Milaan en Parijs tot Kopenhagen en Bratislava.

Lees ook de andere verhalen uit de miniserie ‘In het spoor van het EK' via onderstaande link.

In het spoor van het EK

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers