Ingebruikname nieuw station Ede-Wageningen

Nieuws

2 februari 2024

Reizigers kunnen vanaf vrijdag 23 februari eindelijk gebruik maken van het nieuwe station Ede-Wageningen. Aannemerscombinatie EdesPoort werkt tot de 23’ste nog door aan de laatste afrondende werkzaamheden. Hierdoor rijden er van dinsdag 20 februari 01:00 uur tot en met vrijdag 23 februari 05:00 uur geen treinen. NS en Connexxion zetten bussen in.

Laatste loodjes

EdesPoort voert afrondende werkzaamheden uit zoals het plaatsen van kaartverkoopautomaten, bankjes en prullenbakken. Ook aan de bewegwijzering voor de reizigers wordt gewerkt in de vorm van treinbeeld- en fietsrouteborden. Bovendien bouwt de aannemer de nieuwe rijwielstalling en het fietsdetectiesysteem af en past hij installaties aan, zodat de treinen op de juiste plek stoppen.

Met de ingebruikname van het nieuwe station zijn de werkzaamheden in de Spoorzone Ede nog niet helemaal klaar. Zo werkt de aannemer na 23 februari ook aan het inrichten van een bouwterrein op het huidige Noord- en Zuidplein. Op deze pleinen staan nu de fietsenstallingen. Deze worden verwijderd omdat het bouwterrein nodig is voor het inrijden van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel). Ook start een aannemer met de bouw van de P&R-garage en de sloop van het oude station.

Metamorfose stationsomgeving

Eind 2020 is gestart met de ontgraving en sanering van terreinen aan de noord- en zuidzijde van het spoor. Aansluitend is in 2021 begonnen met werkzaamheden aan het treinstation en het spoor. De stationsomgeving van Ede-Wageningen heeft ondertussen een forse metamorfose ondergaan. Zo heeft EdesPoort 21 wissels verwijderd en elf nieuwe wissels gelegd. Negen kilometer spoor is gesloopt en bijna acht kilometer nieuw spoor is gebouwd. Ook een gedeelte van perron 1 en het dak op het oude middenperron is gesloopt.


De 8.000 ton zware nieuwe Oosttunnel is binnen twaalf uur op z’n plek geschoven: het zwaarste object ooit geschoven in Nederland. Kijk hier voor de timelapse. Daarnaast is afgelopen zomer een nieuw fiets- en voetgangersviaduct opgeleverd. Verder is het nieuwe busstation met toegangswegen gebouwd en zijn er fiets- en voetpaden aangelegd. Het houten dak van het vernieuwde station Ede-Wageningen is iconisch en geeft het station veel allure. De sporenkap is een bijzondere constructie en weegt ruim 1.400.000 kilo. Het geheel van circa 50 meter breed en 180 meter lang is in juli 2023 afgebouwd. Lees hier meer over het prachtige dak.

 • De sporenkap is een bijzondere constructie en bestaat uit 23 hoeken
  De sporenkap is een bijzondere constructie en bestaat uit 23 hoeken
 • In zo'n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt.
  In zo'n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt.
 • Het totale dak weegt ruim 1.400.000 miljoen kilo
  Het totale dak weegt ruim 1.400.000 miljoen kilo
 • Het geheel van circa 50 meter breed en 180 meter lang is in juli 2023 afgebouwd
  Het geheel van circa 50 meter breed en 180 meter lang is in juli 2023 afgebouwd

Nieuwe fietsenstalling

Op 23 februari wordt ook de nieuwe bewaakte fietsenstalling in het stationsgebouw in gebruik genomen. Deze biedt plaats aan bijna 5.500 fietsen en de eerste 24 uur is stallen gratis. Reizigers kunnen deze fietsenstalling in en uit met hun ov-chipkaart. Het is ook mogelijk om toegang te krijgen tot de stalling met een fietstag. Deze kan de medewerker in de stalling aan de fiets maken. Zo kunnen reizigers direct in- en uitlopen en hoeven zij niet meer op zoek naar hun ov-chipkaart. Aan de centrumkant komt begin 2025 nog een onbewaakte fietsenstalling met zo’n 1.800 plaatsen.

Planning

Na 23 februari is er nog bouwtijd nodig om het oude stationsgebouw te slopen, de fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel) af te maken, het Noord- en Zuidplein in te richten en groen aan te leggen. Ook worden de winkel- en horecaruimtes in het station nog ingericht en komt er een nieuwe parkeergarage naast het busplein. In het voorjaar van 2026 zijn we helemaal klaar.

Voor meer informatie over het nieuwe station Ede-Wageningen, kijk op www.spoorzone-ede.nl/. Ook kunt u de gratis app Spoorzone Ede downloaden. U vindt deze app door in de app-store te zoeken op ‘Spoorzone Ede’.

Station klaar voor de toekomst

Ede-Wageningen is uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt. De gewijzigde spoorinfrastructuur maakt hoogfrequent spoorvervoer mogelijk op het traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen. Het oude station was niet ingericht op grote aantallen reizigers en zeker niet op een toename hiervan.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers