Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Innovatie-competitie: denk mee over spoortrillingen

Nieuws

20 december 2022

ProRail organiseert een innovatie-competitie voor ondernemers. We zijn op zoek naar innovatieve maatregelen aan de infrastructuur, die spoortrillingen helpen verminderen. Dit is nodig, want het vervoer per spoor neemt toe en tegelijkertijd wordt vaker bij het spoor gebouwd. Dit leidt tot een toename van hinder door spoortrillingen.

Meer treinen en meer huizen

Trillingshinder door spoorvervoer is een actueel probleem. Rond het spoor zijn soms trillingen voelbaar. Van passerende treinen. Of van werkzaamheden aan het spoor of station. Het ontstaan van trillingen én het effect van maatregelen zijn moeilijk te voorspellen. Spoorvervoer is belangrijk voor een duurzamere wereld. Er gaan komende jaren meer treinen rijden en treinen worden ook langer. Daarnaast wordt steeds vaker bij het spoor gebouwd. Zonder maatregelen zal de hinder door spoortrillingen toenemen.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voert ProRail de Innovatieagenda Bronaanpak Spoortrillingen uit. Elke situatie vraagt om maatwerk. De samenstelling van de bodem, het soort trein, de belading ervan, de rails en het type woning spelen allemaal een rol.

Nieuws over Innovatieagenda Bronaanpak Spoortrillingen Nieuws over Innovatieagenda Bronaanpak Spoortrillingen

Spoortrillingen beperken

Er bestaan al enkele maatregelen om spoortrillingen te beperken, die worden nu getest. Andere maatregelen zijn kostbaar of ingrijpend. Daarom zijn we op zoek naar slimme maatregelen aan de infrastructuur die spoortrillingen kunnen verminderen. We geven ondernemers de kans om hun ideeën uit te werken in een business case en proefplan. De meest kansrijke innovaties gaan we testen in de praktijk.

Daarom zijn we deze innovatie-competitie (Small Business Innovation Research of SBIR) gestart. Daarin zijn we op zoek naar slimme maatregelen aan de infrastructuur die spoortrillingen kunnen verminderen. We geven ondernemers de kans om hun ideeën uit te werken in een business case en proefplan. De meest kansrijke innovaties gaan we testen in de praktijk.

Meer weten en slimme ideeën indienen?

Heb jij slimme, innovatieve oplossingen die spoortrillingen bij de bron verminderen? Doe dan mee en schrijf je in. Meer informatie vind je op deze pagina.

Informatiebijeenkomst

Op 9 januari van 13.00 tot 14.30 uur organiseert ProRail een online informatiebijeenkomst over deze innovatie-competitie. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Meld je aan Meld je aan

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers