John Voppen benoemd tot CEO ProRail

John Voppen (47) wordt per 1 december 2019 de nieuwe CEO van ProRail. De afgelopen maanden vervulde hij deze functie al op interim basis, na het vertrek van Pier Eringa. De benoeming van Voppen is door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag gecommuniceerd aan de Tweede Kamer.
Raad van bestuur ProRail
De nieuwe raad van bestuur met (l) CFO Hans van Leeuwen (m) CEO John Voppen en (r) COO Ans Rietstra

Alle vertrouwen

Van Nieuwenhuizen: “Met John Voppen heeft ProRail niet alleen een topbestuurder in huis, maar ook eentje die ProRail en ons spoor al op z’n duimpje kent. De dagelijkse praktijk ziet en begrijpt hij als geen ander. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze belangrijke ervaring zich de komende jaren zal uitbetalen. Onder leiding van Voppen blijft ProRail de komende jaren onverminderd hard werken aan een uitstekend spoor voor het groeiende aantal reizigers en goederen.” 

Hans Alders, voorzitter van de raad van commissarissen van ProRail: “Er ligt een grote opgave voor ProRail. De nieuwe strategie Verbindt, Verbetert, Verduurzaamt, de nieuwe werkwijze om ervoor te zorgen dat er straks nóg meer treinen kunnen rijden, de transitie naar zbo én de investering in het spoor van morgen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de vernieuwde raad van bestuur deze opgave tot een succes maakt.”

Over John Voppen

John Voppen werkt sinds 2005 bij ProRail, waarvan sinds 2016 als Chief Operational Officer (COO) binnen de raad van bestuur. Daarvoor werkte hij van 2011 tot 2016 als directeur Verkeersleiding. Eerder was Voppen, die Technisch Management studeerde aan de Universiteit Twente, onder meer consultant bij Accenture. Bij ProRail was Voppen de afgelopen jaren als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor het vergroten van de capaciteit op het spoor, het verbeteren van de betrouwbaarheid en het duurzamer maken van het spoor. Dit blijven ook de komende jaren de belangrijkste speerpunten.

Ans Rietstra benoemd tot COO

De functie van COO binnen de raad van bestuur wordt per 1 december bekleed door Ans Rietstra. Zij was de afgelopen jaren binnen ProRail als directeur Projecten verantwoordelijk voor verschillende grote projecten en stations, waaronder het laten rijden van steeds meer tienminutentreinen op de meest populaire stukken van het Nederlandse spoor. 

Hans van Leeuwen herbenoemd als CFO

Hans van Leeuwen is de huidige CFO van ProRail in de raad van bestuur en is herbenoemd. De afgelopen vier jaar was ook hij onderdeel van het neerzetten van een nieuwe succesvolle strategie bij ProRail. Voor zijn carrière bij ProRail werkte Hans als financieel directeur onder andere bij VolkerWessels en T-Mobile.

"We moeten er bij ProRail nog een schepje bovenop doen"

John Voppen: “De afgelopen jaren hebben we met het hele bedrijf keihard gewerkt om van een ProRail een spoorbeheerder te maken waar Nederland trots op kan zijn. Hierdoor staan we qua prestaties nu steevast in de top 3 van de wereld met Japan en Zwitserland. Nu de nieuwe raad van bestuur compleet is, moeten we er met alle vakmensen van ProRail nóg een schepje bovenop doen. Dat is hard nodig om de groei van 30-40 procent aan treinreizigers in 2030 aan te kunnen. Ook moeten we met ProRail nog een flinke slag slaan op het gebied van spoorgoederenvervoer, zodat we ook de groei in deze sector kunnen opvangen en het meer kunnen laten concurreren met de weg”.

Gepubliceerd op