Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Kamerleden D66 op werkbezoek bij ProRail in Arnhem

Nieuws

14 augustus 2020

Op vrijdag 14 augustus bezochten D66-fractievoorzitter Rob Jetten en zijn D66-collega-Rutger Schonis, portefeuillehouder van Spoor, de bouwwerkzaamheden bij Arnhem Velperpoort en de Verkeersleidingspost Arnhem. Met politici delen we graag onze vorderingen rondom vernieuwingswerk, technische innovaties en visies over duurzame mobiliteit. Zeker nu de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zijn, is het belangrijk dat Kamerleden juist geïnformeerd en up-to-date te zijn.

Nieuwe perrons op Arnhem Velperpoort  

In Arnhem werden beide Kamerleden ontvangen door John Voppen (CEO) en collega's van public affairs en bouwmanagement. Daar worden twee nieuwe jukkenperrons gebouwd. Jukkenperrons bestaan uit losse onderdelen, die worden gestut op palen. De aannemer heeft afgelopen dagen de oude perrons gesloopt en voorbereidingen getroffen voor het inhijsen van de nieuwe prefab perronplaten. Voor de bouw van de nieuwe perrons zijn grote kranen en speciale machines nodig die in het spoortalud worden getakeld. Dat is een spectaculair gezicht. 

Veilig en comfortabel 

Op station Velperpoort komen naast de nieuwe perrons ook wachtruimtes, liften en technische ruimtes. De liften maken het station beter toegankelijk en dragen door de glazen wanden bij aan een open uitstraling. Ook de aangepaste hoogte van de nieuwe perrons vergroot het reizigersgemak. Deze komen straks namelijk op gelijke hoogte als de trein. Hierdoor wordt in- en uitstappen makkelijker. De geplande nieuwe, duurzame, houten bankjes en de opgeknapte wachtruimtes maken de metamorfose compleet. 

Onder de indruk 

De bezoekende Kamerleden Jetten en Schonis waren onder de indruk van de modernisering van het station, dat met oog en behoud van het bijzondere historische karakter verbeterd wordt. Rob Jetten, tot drie jaar geleden regiomanager Bouwmanagement Noord Oost bij ProRail, is bekend met het spoor: “Heerlijk om terug te zijn op het oude nest. Ik ben onder de indruk van de manier waarop werk op de VL-posten en bij Projecten in uitvoering gewoon doorgaat in coronatijd.” 
 
Na het bezoek aan station Arnhem Velperpoort, verplaatste het bezoek zich naar de verkeersleidingpost in Arnhem. Ook met deze plek is Jetten goed bekend. Hij werkte hier tijdens een traineeship bij ProRail. Op de VL-post werd onder meer met treinverkeersleiders gesproken over de impact van corona op hun werk. Daarnaast praatte manager Mobiliteitsontwikkeling Bas Bakker de Kamerleden Jetten en Schonis bij over de toekomstige ontwikkelingen rondom mobiliteit over het spoor. 
 
John Voppen weet dat ProRail ook tijdens de coronacrisis is blijven vernieuwen. “Waar veel sectoren wereldwijd stilvielen, heeft de Nederlandse spoorsector op volle toeren doorgedraaid om spoor en stations te blijven onderhouden en te vernieuwen. Ook hier bij het project Arnhem Velperpoort werkt aannemer Van Spijke ondanks de hitte keihard door. Het is essentieel om samen met de politiek door te blijven investeren in het spoor van de toekomst, zodat we in 2030 klaar zijn voor de verwachte goederen- en reizigersgroei die wij ondanks de huidige crisis nog steeds verwachten. We hebben echt geen tijd om stil te zitten. Daarom waardeer ik het zeer dat Rob en Rutger vandaag op bezoek zijn geweest bij dit belangrijke project in Arnhem en op de verkeersleidingspost om ons werk met eigen ogen te zien, zodat zij deze ervaring mee kunnen nemen naar Den Haag. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers