Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Tienduizenden tegeltjes onder het spoor

Nieuws

14 juli 2021

De afgelopen maanden galmden er Portugese stemmen in de nieuwe onderdoorgang die overweg 't Haantje in Rijswijk heeft vervangen. Adriano plaatste, met drie collega's, bijna 61.000 tegeltjes op de wanden.

Tegelzetters uit Portugal

Voor deze werkzaamheden huurde aannemer Strukton, die voor ProRail in Rijswijk aan het werk is, tegelzetters uit Portugal in. Het was de vijfde klus voor Adriano in Nederland, maar voor het eerst begon hun tegelklus in de wintermaanden. En dat viel hem wel een beetje tegen. “In Portugal kennen we zulke winters niet. Wij zijn helemaal niet gewend om met zulke temperaturen te werken.”

  • Adriano en zijn collega's aan het werk
    Adriano en zijn collega's aan het werk
  • Nauwkeurig afmeten; het was priegelwerk
    Nauwkeurig afmeten; het was priegelwerk
  • Bijna 61.000 tegeltjes op de wanden
    Bijna 61.000 tegeltjes op de wanden

Meer treinverkeer

De nieuwe onderdoorgang is er gekomen om meer treinverkeer tussen Den Haag en Rotterdam mogelijk te maken. De 250 meter lange onderdoorgang is nu bijna klaar en de tegeltjes van Adriano maken het af. Deze zomer zijn ze voor iedereen te bewonderen. Maar Strukton is nog niet klaar. Er wordt nog gewerkt aan het spoor in Rijswijk: we leggen een derde en vierde spoor aan en we vervangen een spoorbrug.

Volgende klus

Adriano en zijn collega's zijn inmiddels vertrokken naar hun volgende klus. Een kleinere dan die in Rijswijk en met tegels van groter formaat. Maar hoewel het priegelwerk was, vonden ze het wel een mooie opdracht. “Op de vierkante meter gingen wel 55 tegeltjes. En de onderdoorgang was 1100 vierkante meter groot. Reken maar uit!”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers