The Lady vernieuwt het spoor

Nieuws

26 februari 2021

Van 20 februari tot 1 maart vervangen we ongeveer 7,5 kilometer aan spoorstaven, dwarsliggers en ballast op het traject Heerhugowaard - Zaandam. We werken met name tussen Alkmaar en Uitgeest. Voor dit werk zet onze aannemer Swietelsky Rail Benelux een bijzondere werktrein in: de RU800S.

The Lady

Bij de speciaal opgeleide bemanning staat deze trein beter bekend als ‘The Lady’. Deze bijnaam heeft ze gekregen omdat het een machtig mooie machine is die overal bewondering oogst en dus altijd met zorg en respect moet worden behandeld: het is een lady.

The Lady is een alles-in-een-machine uit Oostenrijk. Een kilometer lang en vijf meter hoog. Het deel van de trein waar alle werkprocessen in gebeuren, is 177 meter lang. Hier worden verouderde rails en dwarsliggers opgetild en opgeslagen en wordt ballast opgezogen, schoongemaakt en weer deels teruggeplaatst. De ombouwtrein vernieuwt in een uur tijd ongeveer 200 meter spoor.

 • The Lady van Swietelsky aan het werk
  The Lady van Swietelsky aan het werk
 • De vernieuwingstrein is een kilometer lang
  De vernieuwingstrein is een kilometer lang
 • The Lady maakt ballast schoon
  The Lady maakt ballast schoon
 • De machine is niet alleen lang, maar ook hoog: vijf meter
  De machine is niet alleen lang, maar ook hoog: vijf meter
 • Schoongemaakte ballast wordt weer in het spoor gelegd
  Schoongemaakte ballast wordt weer in het spoor gelegd
 • De speciaal opgeleide bemanning houdt The Lady nauwlettend in de gaten
  De speciaal opgeleide bemanning houdt The Lady nauwlettend in de gaten

Mens en machine

De trein trekt veel bekijks. Deels door het indrukwekkende formaat en deels door het gestroomlijnde automatische proces. Er lijkt geen mens aan te pas te komen. Schijn bedriegt. De 25-koppige bemanning, die speciaal voor deze trein is opgeleid, houdt alles nauwlettend in de gaten en bedient het computersysteem dat alles aanstuurt. Loopt er iets niet helemaal goed, dan kunnen ze meteen ingrijpen.

De werkzaamheden lopen nog door tot maandagochtend 1 maart. The Lady is inmiddels op de terugreis naar Oostenrijk om elders in Europa weer ingezet te worden. Zij heeft bij ons haar werk gedaan.

De foto’s zijn gemaakt rondom Heiloo.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers