Nieuw spoor tussen Heerhugowaard en Zaandam

Nieuws

15 februari 2021

ProRail vernieuwt het spoor tussen Heerhugowaard en Zaandam. Van 20 februari tot 1 maart vervangen we op een traject van zestien kilometer spoorstaven, dwarsliggers en ballast. Het is een flinke operatie, waarvoor onze aannemer Swietelsky een speciale werktrein gebruikt. Ook vernieuwen we op dit traject een aantal overwegen.

Werktrein

Voor deze spoorvernieuwing gebruikt onze aannemer Swietelsky een speciale werktrein. Deze trein komt uit Oostenrijk en voert door heel Europa verschillende grote spoorwerkzaamheden uit. De trein is ongeveer een kilometer lang. Hij is bijzonder omdat deze aan de voorkant spooronderdelen ‘opeet’ en tegelijkertijd aan de achterkant het nieuwe spoor neerlegt.

Vanwege onze coronamaatregelen is het voor publiek en journalisten niet mogelijk om dichtbij deze trein te komen, maar ProRail deelt na de werkzaamheden beelden van de trein. Houd onze website dus in de gaten.

Overwegen

Daarnaast vernieuwen we in totaal vijf overwegen. Ook op deze overwegen zullen we de spoorstaven, dwarsliggers en ballast vervangen. Om te zorgen dat het verkeer makkelijker en comfortabeler van de overwegen gebruik kunnen maken vervangen we ook de betonnen overwegplaten voor platen van rubber.

Heiloo

Deze overwegen zullen we tijdens de werkzaamheden afsluiten voor het wegverkeer. Daarnaast sluiten we gedurende delen van de werkzaamheden in zowel Heiloo als Castricum nog een aantal overwegen, omdat we deze nodig hebben voor de werkzaamheden.

In Heiloo zullen in totaal zes overwegen dicht zijn. De gemeente heeft voor omleidingsroutes gezorgd. Samen met de gemeente hebben we de informatie over de verkeerssituatie samengevat op de website van de gemeente Heiloo.

Castricum

Bij Castricum gaan vijf overwegen tijdelijk dicht. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Castricum. Hier staan ook plattegronden waarop je de verkeerssituatie op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 februari kan bestuderen.

Alkmaar

Ook in Alkmaar gaat een overweg dicht. Het gaat om de spoorwegovergang op de Kalkhovensweg. Deze sluit in de ochtend van zondag 21 februari om 06:00 uur en hij zal maandagmiddag 22 februari 13:00 uur weer open gaan.

Limmen

In Limmen gaat de overweg op de Westerweg dicht. Dit is de planning: van zondag 21 februari 17.00 uur tot 22 februari 07.00 uur en van 22 februari 17.00 uur tot 26 februari 07.00 uur. Deze laatste sluiting kan ook korter zijn. Dat hangt af van de werkzaamheden en kunnen we pas op de dag zelf bepalen. 

Reisplanner

Tijdens de werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk tussen Alkmaar en Uitgeest. NS zet vervangend busvervoer in en reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd tot 45 minuten. Lees meer over het vervangend vervoer, en raadpleeg een reisplanner, op de website van NS.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers