Kijk mee: spoorbrug Theemswegtracé gaat op z’n plek

Nieuws

27 mei 2020

Zaterdag 30 mei wordt de tweede spoorbrug van het nieuwe Theemswegtracé geplaatst. Het Theemswegtracé is een nieuw stuk spoor van ongeveer 4 kilometer in de Havenspoorlijn bij Rotterdam. Goederentreinen rijden straks via het Theemswegtracé en hoeven niet meer te stoppen voor scheepvaartverkeer.

Het Theemswegtracé heeft twee stalen spoorbruggen. De eerste brug op het Theemswegtracé werd op 4 april ingereden, de tweede volgt komend weekend. Een spectaculair gezicht want de spoorbrug gaat over de N15 en de Thomassentunnel naar de definitieve locatie. Tijdens de operatie is het gebied afgesloten voor publiek maar het inrijden is goed te volgen via de webcams van het Havenbedrijf op portofrotterdam.com/theemswegtrace. Rond 13:00 uur wordt de brug in beweging gezet, het inrijden gaat tot in de nacht door.

Europa in

Na het plaatsen en afbouwen van de spoorbruggen volgt vanaf de zomer het plaatsen van het spoor, ballastbed en de bovenleidingen. Als het Theemswegtracé helemaal klaar is, hoeven goederentreinen vanaf het havengebied niet meer via de Calandbrug. Die brug wordt nu nog gebruikt door auto- en spoorverkeer samen en moet ook nog regelmatig open voor de scheepvaart. Een echt knelpunt dus. Straks rijdt alleen nog autoverkeer over de Calandbrug, het goederenvervoer gaat via het Theemswegtracé zonder te stoppen richting Europa.    

ProRail adviseert

De aanleg van het Theemswegtracé is een samenwerking van Havenbedrijf Rotterdam, ProRail, Rijkswaterstaat, gemeente Rotterdam en Stadsregio Rotterdam Rijnmond. ProRail adviseert het Havenbedrijf Rotterdam over de aanleg van het spoor.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers