Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Kijk mee met de werkzaamheden bij Culemborg

Nieuws

12 juli 2022

Tussen Utrecht en Geldermalsen werkt ProRail van 14 juli tot 6 augustus 23 dagen non-stop aan het spoor. Tijdens deze treinvrije periode voeren we groot onderhoud uit en brengen we een speciale stabilisatielaag aan onder het spoor om de baan stabieler te maken.

Wat gaan we doen?

Een stabiele baan is essentieel voor de functionaliteit van het spoor. Op het traject langs de A2 tussen Culemborg en Tricht is die stabiele baan er momenteel niet. Om het 4,5 kilometer lange traject klaar te maken voor de toekomst vindt er dit jaar groot onderhoud plaats. Tijdens de treinvrije periode gaat ProRail de stabiliteit van de baan op een van de drukst bereden tracés van Nederland herstellen. Een grote en belangrijke klus. “De urgentie is hoog”, zegt projectmanager Martijn Smulders van ProRail.

Lees meer over dit project

Kijk live mee

Aannemer Swietelsky voert de werkzaamheden uit met behulp van de PM1000-URM. Dit is een werktrein van maar liefst een kilometer lang die het spoor weghaalt, de grond onder het spoor vernieuwt en het spoor vervolgens weer op zijn plek legt. Een livestream brengt vanaf 14 juli de werkzaamheden in beeld.

Bekijk de livestream

Tribune langs het spoor

Op twee locaties langs het traject bij Culemborg staat een tribune met zicht op de werkzaamheden. Op vrijdag 15 en vrijdag 22 juli is de werktrein te zien vanaf de tribune op Parallelweg West, ter hoogte van nummer 41a tussen 10:00 en 16:00 uur. Op zaterdag 16 en zaterdag 23 juli is de trein te bekijken vanaf Parallelweg Oost ter hoogte van de dierenambulance.

In de ochtend van vrijdag 22 juli zijn medewerkers van ProRail en Swietelsky aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Voor de meest actuele planning kijk je tijdens de buitendienststelling in de BouwApp (Groot spooronderhoud Culemborg-Tricht).

Hinder

De werkzaamheden vragen veel van zowel de reiziger als de omgeving. Smulders: “We proberen zoveel mogelijk hinder te voorkomen, maar begrijpen dat zo’n lange buitendienststelling overlast veroorzaakt. Door de inzet van de PM1000 is een aantal overwegen voor langere tijd geblokkeerd en rijden er voor langere periode geen treinen.” Als de werkzaamheden afgerond zijn is het spoor weer klaar voor de toekomst. “Er ligt straks een stabiel en veilig spoor waar treinen op volle snelheid kunnen rijden.”

Van donderdag 14 juli tot zaterdag 6 augustus rijden er geen treinen tussen Houten en Geldermalsen. Reizigers tussen Den Bosch en Eindhoven krijgen later deze zomer ook te maken met werkzaamheden. Tussen 9 en 26 augustus rijden er geen treinen tussen Boxtel en Eindhoven. Plan je reis van tevoren in de reisplanner.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers