Kleurrijke aanblik op station Leeuwarden

Nieuws

23 juli 2021

Kunstenaar Roy Schreuder nam samen met drie collega-kunstenaars de bouwwanden op station Leeuwarden flink onder handen. De verbouwing en de afscherming van het station willen we daarmee verfraaien. Toch net wat prettiger voor reizigers.

'Ode aan het landschap'

Vanwege de verbouwing zijn onder meer de perronkappen tijdelijk weggehaald om te restaureren. Verbouwingen in deze vorm gaan altijd in gezamenlijkheid met andere partners, in dit geval met NS Stations. De bouwwanden zijn nodig, maar NS en ProRail zagen er ook een kans in om het station een fleurige uitstraling te laten geven.

Roy Schreuder werd daarvoor gevraagd omdat hij al eerder kunstwerken in Leeuwarden aanbracht. De kunstenaars kregen als thema voor hun werk ‘Ode aan het landschap’ mee. Daarbij moesten ze er rekening mee houden dat het station een plek is om te reizen, beleven en verblijven. De bouwwanden blijven staan tot het voorjaar van 2022.

  • De bouwwanden op station Leeuwarden zijn door kunstenaars onder handen genomen
    De bouwwanden op station Leeuwarden zijn door kunstenaars onder handen genomen
  • Kunstenaar Roy Schreuder verfraait (tijdelijk) het station
    Kunstenaar Roy Schreuder verfraait (tijdelijk) het station
  • De bouwwanden zijn nodig, maar we zagen een kans om het station een fleurige uitstraling te laten geven
    De bouwwanden zijn nodig, maar we zagen een kans om het station een fleurige uitstraling te laten geven

Perronkappen straks weer als nieuw

De afgelopen periode is er al veel werk verzet op en rond station Leeuwarden. Projectmanager Jim van Leersum van ProRail: “We nemen het station stevig onderhanden: de monumentale perronkappen maken we weer als nieuw. Dat mocht ook wel na zo'n 130 jaar trouwe dienst.”

Zulk werk is ingrijpend en kost veel tijd, weet Jim. “We verwachten dit project in 2023 af te ronden. Tussendoor proberen we hinder voor reizigers te beperken en we hopen er met tijdelijke schilderijen zelfs een vrolijke aanblik aan toe te voegen. Het is een gelegenheid voor kunstenaars om iets te laten zien van wat reizen met de trein en verblijven op stations te bieden heeft en wij zijn heel blij met het resultaat.”

We proberen hinder te beperken en zelfs een vrolijke aanblik toe te voegen.

Jim van Leersum projectmanager bij ProRail

Een mooie look

Stationsmanager Gertrud Kuis van NS: “Een station in verbouwing vraagt altijd veel planning en afstemming vooral ‘wanneer de winkel open blijft’ en reizigers ook hun trein willen halen. Vanuit NS kijken we hoe we reizigers hierin zo goed mogelijk kunnen helpen, terwijl de winkels op het station vindbaar en open kunnen blijven. Daar ligt onze eerste prioriteit, daarna kijken we of we een en ander kunnen veraangenamen. In Leeuwarden doen we dat nu door de bouwwanden een ‘mooie look’ te geven, passend bij de functie van het station en de verbinding met de stad. Hiermee is en blijft het station een visitekaartje voor zijn omgeving.”

Roy Schreuder en zijn kompanen zetten gisteren, donderdag 22 juli, de laatste streek van hun werk. Tijd om het eindresultaat te aanschouwen. Door reizigers en toeristen, en het wordt op zondag zelfs meegenomen in de stadswandeling ‘de Street Art Tour’ vanuit A Guide to Leeuwarden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers