Klimaattop: niet vliegen maar treinen

Nieuws

Gepubliceerd op 2 december 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:13 uur

Onze collega Thomas, adviseur duurzaamheid, is met de trein naar Madrid gereisd voor de klimaattop. Onze collega is daar namens Sail to the Cop, een organisatie die begin oktober dertig jongeren per zeilschip naar Chili liet vertrekken waar oorspronkelijk de top gepland was. De top werd verplaatst naar Madrid, vandaar dat Thomas nu ter plaatse is en onze collega Eva op het zeilschip de top online volgt.

ProRail steunt de ambities van Sail to the COP

"De reden dat ProRail mee doet aan Sail to the COP is dat de deelnemers ideeën voor duurzame mobiliteit zullen inbrengen tijdens de top", zegt Reinout Wissenburg, strategisch manager duurzaamheid. "Dit sluit naadloos aan bij onze duurzaamheidsambities, waarvan één van de pijlers mobiliteit is. We willen meer mensen in staat stellen om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig of de auto."

Waarom Sail to the COP

Sail to the COP is een initiatief van vier jonge veranderaars om aandacht te vragen voor een klimaatbestendige toekomst van transport. ProRailer Eva is in oktober aan boord gestapt als deelnemer namens ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tijdens de klimaatconferentie in Madrid willen de deelnemers van Sail to the COP hun bezorgdheid uiten over de negatieve impact van vliegreizen op onze planeet. Het doel is om te laten zien dat het gemakkelijker, goedkoper en aantrekkelijker kan zijn om duurzame reisopties te kiezen zoals trein, bus en fiets.

Samenwerken

Ondanks de teleurstelling dat de top verplaatst werd naar Madrid, is de zeiltocht zelf niet voor niets geweest. De deelnemers hebben onderweg geïnventariseerd wat er concreet nodig is om mobiliteit te verduurzamen. Zo zijn er manieren bedacht om een succesvol aanbod van internationale treinreizen tot stand te brengen. Bijvoorbeeld door binnen Europa ook voor reizigerstreinen meer in internationale spoorcorridors te denken en te werken. En door het delen van spoordata tussen landen te stimuleren via Europees beleid. Meer samenwerken tussen Europese landen en spoorbeheerders dus. De ideeën zullen door de deelnemers van Sail to the COP tijdens de verschillende events op de klimaattop ingebracht worden.

Volg Eva en Thomas

Wil je Eva (online in Martinique) en Thomas (op locatie in Madrid) volgen tijdens de Klimaattop? Dat kan via www.prorail.nl/eva. Hier kun je hun columns lezen.
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers