Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Testen waterstoftrein succes

Nieuws

7 maart 2020

Minister Van Veldhoven nam zaterdag 7 maart een kijkje op de publieksdag bij de innovatieve waterstoftrein in Groningen. We testten afgelopen dagen succesvol met de trein. Bijzonder, want dat was voor het eerst op Nederlands spoor.

Testen waterstoftrein succes

Tussen Groningen en Leeuwarden is meerdere keren een sprinter- en sneltreindienst gereden. Daarmee is aangetoond dat deze innovatieve trein in de Nederlandse treindienst kan worden ingepast. De ritten vonden in de nachtelijke uren plaats en nog zonder reizigers in de trein.

Pers- en publieksdag Groningen

Vandaag is de trein al wel door pers- en publiek te bewonderen op station Groningen. Minister Stientje van Veldhoven was vanmorgen om 11u. de eerste bezoeker. 

Waterstof als alternatief voor diesel

Als alle meetresultaten bekend en geanalyseerd zijn zullen we samen met partners vervolgstappen plannen. Het rijden met reizigers behoort dan ook tot de mogelijkheden. Waterstoftreinen zijn met name een mogelijk alternatief voor diesel gedreven materieel.  Op de trajecten waar deze treinen rijden is (nog) geen bovenleiding beschikbaar. Dat geldt voor zo'n 1000 van de 7000 km spoor die in Nederland ligt. Met groen geproduceerde waterstof is zo'n alternatief veel duurzamer dan diesel, maar de treinen zijn ook nog eens veel stiller. Met de proef is duidelijk dat een waterstoftrein succesvol ingezet kan worden.

Samenwerking 

De provincie Groningen, ProRail en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero emissie (zonder uitstoot) te laten rijden. De waterstoftrein is een mogelijkheid om dit te doen. Bovendien zijn deze zero emissie treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. Slim en groen dus! De provincie Groningen (als opdrachtgever) voert deze testritten samen uit met ProRail (mede-initiatiefnemer en infrastructuur spoor), Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie) en Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Meer: www.prorail.nl/waterstoftrein

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers