Koning Winter laat zich zien

Nieuws

Gepubliceerd op 8 december 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:27 uur

Vanaf vrijdag 8 december doet koning winter zijn intrede volgens de meteorologen van ProRail. Dit weekend en volgende week kan het wit worden. ProRail neemt daarom maatregelen, want winters weer kan tot hinder leiden op het spoor.

Meteorologisch advies

Belangrijke schakel in de extra maatregelen die ProRail in kan zetten is het meteorologisch advies van het Operationele Controle Centrum Rail (OCCR): een samenwerking van ProRail, vervoerders en spooraannemers. Het OCCR volgt de weersvoorspellingen 24/7, werkt hierbij intensief samen Weerplaza én houdt zij ook de sociale media in de gaten voor actuele weersituaties. Een speciaal team van ProRail en NS besluit uiteindelijk afhankelijk van de verschillende weerscenario’s of er en welke extra maatregelen worden ingezet.

Wisselverwarming

In de wintermaanden zet ProRail de wisselverwarming aan. 5500 van de ruim 7000 wissels zijn uitgerust met wisselverwarming. Op kritieke punten zetten we daarnaast nog extra storingsploegen in, die in kunnen grijpen als de wissels niet werken of toch last hebben van sneeuw en ijs.   

Anti-icing en de-icing van treinen

Bij winterweer worden treinen behandeld in anti-icing installaties. Hierbij worden treinen aan de onderkant met glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo voorkomen wij zoveel mogelijk dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen en daar vastvriezen of de leidingen onder de trein beschadigen. ProRail heeft zes van dit soort installaties.

Winterwegsleepdienst

Het kan gebeuren dat een trein onderweg strandt door de winterse omstandigheden. Dan willen we voorkomen dat reizigers lang in een koude trein moeten verblijven. Daarom staan twee extra diesellocomotieven op strategische plaatsen paraat om eventueel gestrande treinen weg te slepen.

Sneeuwploegen op perrons

Sneeuw en vorst zorgen voor gladheid, ook op perrons. Daarom strooien we als dat nodig is op de meeste stations zand, zout of dooikorrels. Ook zorgen we dat de perronranden, de looppaden en de toegangswegen sneeuwvrij zijn zodat stations goed begaanbaar zijn voor onze reizigers.

Voorbereid

ProRail wil ondanks het zachte winterweer van de afgelopen jaren, goed voorbereid zijn.  Daarom trainen we onze mensen regelmatig waarbij besluitvorming bij extreem weer door ProRail, vervoerder en aannemer wordt nagebootst. Op deze manier houden we onze organisatie scherp.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers