Kort geding PGO

Nieuws

21 juni 2016

Vandaag dient er een kort geding tegen ProRail, aangespannen door één van onze onderhoudsaannemers. De onderhoudsaannemer is het niet eens met de voorlopige uitslag van een aanbesteding voor het spooronderhoud in het Limburgse De Peel.

Het gaat om een nieuw prestatiegericht contract. ProRail heeft in de betreffende aanbesteding de abnormaal lage inschrijfprocedure gevolgd. Het staat partijen vrij om tijdens het aanbestedingsproces de gang naar de rechter te volgen.

De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht. ProRail wacht dit oordeel  af. Pas dan wordt duidelijk of de door ProRail geplande gunning definitief kan door gaan.  

PGO

In Nederland ligt ruim 7.000 km spoor. Dit spoor moet betrouwbaar en in goede conditie blijven voor reizigers, verladers en vervoerders. ProRail maakt op dit moment de transitie naar prestatiegericht onderhoud (PGO). In de nieuwe contracten met aannemers wordt niet langer de inspanning voorgeschreven, maar de verlangde prestatie. Deze transitie doen we in samenwerking met de spooraannemers.

Europese regels

ProRail besteedt veel werk uit. Niet alleen bouw en onderhoud, maar ook diensten en de inkoop van materialen. We zorgen ervoor dat onze Europese en nationale aanbestedingen eerlijk en transparant verlopen, met oog voor de belangen van alle partijen. Jaarlijks gaat er in het totale spooronderhoud ongeveer 700 miljoen euro om.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers