Leuke Dag van de Bouw station Groningen

Nieuws

Gepubliceerd op 20 juni 2022

Graven in een zandbult, spijkerpoepen met een graafmachinetje, op de foto met grote machines, afdalen in de bouwkuip onder de grond en als toetje een ijsje. Voor kinderen die de Dag van de Bouw op de bouwplaats van Strukton bij station Groningen bezochten was het een feestje. En ook de volwassen bezoekers keken hun ogen uit op het bouwterrein aan de zuidzijde, die speciaal voor deze dag voor iedereen open was. Met ruim 500 bezoekers kijken we terug op een geslaagde dag.

Tien meter diepte

De route over het bouwterrein startte met een mooi uitzicht over het terrein en de zuidelijke bouwkuip vanaf bij de uitkijktoren achter de keet. Vanaf daar liep je als bezoeker een route naar de bouwkuip waarlangs diverse machines stonden opgesteld. Via trappentorens daalde je af naar de voetgangerspassage in aanbouw en de daaronder gelegen fietsenstalling op bijna tien meter diepte.

Een veelgehoorde opmerking die de aanwezige medewerkers van Strukton en ProRail hoorden was: “Wat mooi dat we in de bouwkuip mogen kijken en wat enorm indrukwekkend.” Bezoekers waren vooral onder de indruk van de grootte van de bouwkuip en het vele werk dat er onder de grond plaatsvindt.

Graven en spijkerpoepen

Voor kinderen was deze dag een (bouw)feestje. Een bouwkuip bekijken onder de grond is spannend en leuk, maar voor even zelf een ‘bouwer’ zijn nog leuker. Met kruiwagentjes zand verplaatsen en een mooi bouwwerk maken op de zandbult. Spijkerpoepen met een echte graafmachine; het vraagt de nodige behendigheid om die spijker in dat potje te krijgen. En dan na het speelplezier de bouwplaats verlaten met een mooie kleurplaat, snoepjes en een ijsje. We zagen veel blije gezichten van zowel jong als oud.

 • Uitzicht vanaf de uitkijktoren
  Uitzicht vanaf de uitkijktoren
 • Via de trappentoren afdalen naar de ondergrondse voetgangerspassage en fietsenstalling
  Via de trappentoren afdalen naar de ondergrondse voetgangerspassage en fietsenstalling
 • Bezoekers in de ondergrondse fietsenstalling op bijna 10 meter diepte
  Bezoekers in de ondergrondse fietsenstalling op bijna 10 meter diepte
 • Een verfrissend ijsje ging er wel in bij de bezoekers
  Een verfrissend ijsje ging er wel in bij de bezoekers
 • Spijkerpoepen met een graafmachinetje
  Spijkerpoepen met een graafmachinetje

Dag van de Bouw gemist?

Heb je de dag van de bouw bij het station gemist? Wellicht volgend jaar een nieuwe kans. Gelukkig is de uitkijktoren tijdens kantooruren altijd te betreden voor wie een kijkje over de bouwplaats wil nemen. De toegang tot de toren is via de ingang van het bouwterrein van Strukton aan de Achterweg 1, via het parkeerterrein, links langs de grote witte keet. Parkeren op het terrein is niet mogelijk, fietsenstallingen zijn er wel.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers