Liveblog storm Ciara: De situatie op het spoor

Nieuws

9 februari 2020

ProRail houdt storm Ciara nauwlettend in de gaten. Er staan extra incidentenbestrijders paraat door het hele land. Daarnaast staan er ook extra monteurs van spooraannemers klaar om eventuele problemen zo snel mogelijk te verhelpen en zijn alle verkeersleidingsposten op volle sterkte. Bij herstelwerkzaamheden wordt altijd gekeken of de monteurs dit qua weerbeeld veilig kunnen uitvoeren. Volg ons liveblog voor de actuele situatie op het spoor.

Let op: check voor actuele reisinformatie altijd een reisplanner.

Maandag

Zondag

21:45 uur
We sluiten voor nu ons liveblog. Aan alle reizigers: check maandagochtend voor vertrek goed een reisplanner voor actuele reisinformatie. Buiten gaat het voor de spooraannemers en de incidentenbestrijders van ProRail nog de hele nacht door om de schade op het spoor zoveel mogelijk te herstellen.

Incidentenbestrijders gaan door
Incidentenbestrijders gaan door

21:25 uur
Op dit moment rijdt 77 procent van de treinen op tijd. Zo'n 81 procent van de treinen konden ondanks de storm gewoon rijden.

19:55 uur
Op verschillende plaatsen heeft de storm voor schade aan het spoor gezorgd. Zo zijn er bomen op het spoor gewaaid en op enkele plaatsen is de bovenleiding beschadigd. De situatie op het spoor is ondanks diverse incidenten tot nu toe goed beheersbaar. Storingsploegen van spooraannemers en incidentenbestrijders van ProRail werken de hele avond en nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen. Omdat de storm nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend hersteld kan worden. We kunnen daarom nog niet inschatten wat de impact voor het treinverkeer morgenochtend is. We adviseren reizigers om van te voren de reismogelijkheden te checken en morgenochtend kort voor vertrek de actuele informatie op de Reisplanner te raadplegen.

19:25 uur
Zuid-Limburg ondervindt op dit moment veel hinder door twee bomen op het spoor. Daarvan heeft er één gezorgd voor een defecte bovenleiding bij Valkenburg en bij Bunde zit een boom klem tussen de stroomafnemer van een trein en de bovenleiding.

18:50 uur
Normaal rijden in Nederland ongeveer 92 procent van de treinen op tijd. Door de storm is het op dit moment gedaald tot 66 procent.

18:30 uur
Bij Bunde zit een boom klem tussen de stroomafnemer van een trein en de bovenleiding. ProRail Incidentenbestrijding is onderweg om de treinreizigers veilig uit de trein te krijgen. De stroom moet hiervoor namelijk eerst van de bovenleiding.

17:55 uur
Niet alleen reizigerstreinen hebben last van de storm. Ook goederenvervoerders kunnen overlast ervaren. Voor hen is het belangrijk dat het spoor in Duitsland zo snel mogelijk weer wordt gerepareerd, zodat ze Duitsland weer in kunnen rijden.

17:20 uur
Tot nu toe is de situatie onder controle op het spoor. De stormincidenten die er zijn, kunnen snel worden opgelost door de aannemers en onze incidentenbestrijders. We blijven alert.

17:14 uur

17:00 uur
Vanwege problemen met stormschade op het spoor in Duitsland kun je van Nederland met de trein niet meer in Duitsland komen.

16:54 uur

16:50 uur
Bij Boxtel ligt een boom op het spoor. Er wordt onderzocht wat voor gevolgen dit heeft voor het treinverkeer. We zijn onderweg om de 'm te verwijderen. Het zuiden van Nederland heeft tot nu toe het meest last van omvallende bomen op het spoor.

16:48 uur
In Alphen aan den Rijn hangt een plastic zak in de bovenleiding. Hierdoor kunnen daar geen treinen rijden. De zak zal zo snel mogelijk worden verwijderd.

16:08 uur

15:55 uur
In Vught is een boom op een overweg gevallen. De brandweer is onderweg om de boom te verwijderen.

15:50 uur
Het beeld vanuit het Operationeel Controle Centrum Rail:

15:27 uur
Bij Eindhoven is een trein over een grote boom gereden. Daarbij heeft de trein waarschijnlijk schade opgelopen. De incidentenbestrijders van ProRail zijn onderweg om reizigers te evacueren en daarna het spoor zo snel mogelijk weer beschikbaar te krijgen.

15:12 uur
In Roosendaal is een grote trampoline bijna op het spoor terechtgekomen. Dit had voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. We roepen iedereen nogmaals op om dit soort objecten goed vast te zetten.

15:02 uur
Er waait op een aantal plaatsen in Nederland plastic in de bovenleiding. Dit kan zorgen voor verstoringen, want het plastic moet worden verwijderd. In Hoorn is waarschijnlijk iemand een vlag kwijt, want ook die is daar in de bovenleiding gewaaid.

14:45 uur
Rond het spoor vallen verschillende bomen om. Er zijn nog geen bomen op het spoor of de bovenleiding terechtgekomen. ProRail heeft in aanloop naar de storm extra zorg besteed aan de groenvoorziening rond het spoor om zoveel mogelijk schade te voorkomen.

14:15 uur
Onze spooraannemer ruimt een omgevallen boom op in Doetinchem. De boom lag net te dicht in de buurt van het spoor.

13:25 uur
Net over de grens in Duitsland ligt een boom op het spoor in de buurt van Bunde. Hierdoor is daar geen grensoverschrijdend treinverkeer mogelijk.

12:55 uur
Op de HSL Amsterdam - Schiphol - Rotterdam is een bovenleiding defect geraakt. Deze zal moeten worden hersteld door de spooraannemer.

12:51 uur
Tussen Breda en Tilburg is een bovenleiding defect geraakt. Meerdere draden hangen los en moeten worden hersteld door de spooraannemer. 

12:43 uur
Door een gewijzigde windwaarschuwing is de hogesnelheidslijn weer (beperkt) in dienst.

12:00 uur
De windkracht op de hogesnelheidslijn (noord en zuid) komt naar verwachting boven onze veiligheidscriteria. Daarom zal deze spoorlijn vanaf 13.00 uur niet meer in dienst zijn. De hogesnelheidstreinen worden zoveel mogelijk omgeleid via het reguliere spoornetwerk.

Meer weten over de voorbereidingen? Bekijk het nieuwsbericht 'ProRail en NS starten morgen geplande dienstregeling op, wel hinder verwacht'. De Volkskrant was bij het eerste overleg vanuit het Operationeel Controle Centrum Rail, lees er meer over in het artikel 'Meekijken in het hart van het spoorbeheer: ‘De reiziger moet wel weten waar hij aan toe is.'

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers