Wat doen we tegen gladde sporen?

Nieuws

29 oktober 2019

Nu de bladeren weer van de bomen vallen, kunnen de sporen glad worden. Vooral als er ook sprake is van regen of mist. ProRail werkt samen met vervoerders om de overlast van gladde sporen zoveel mogelijk te beperken.

Bekijk: Doorglijden en glad spoor, wat doet ProRail eraan? FAQ

Speciale gel

Om de overlast van gladde sporen te voorkomen, gebruiken we Sandite. Dit is een speciale gel van aardappelzetmeel vermengd met zand en metaaldeeltjes. De gel wordt op het spoor aangebracht door acht reizigerstreinen met ingebouwde Sandite-installaties. Hierdoor behandelen we het spoor, terwijl we de dienstregeling rijden. Dit gebeurt van 7 oktober tot en met 14 december, in samenwerking met NS.

Niet alleen in de herfst

Gladde sporen komen niet enkel voor in de herfst of in gebieden waar veel bomen staan. Bladval is namelijk niet de enige oorzaak van een glad spoor. Ook mist, lichte neerslag of chemische verontreiniging in de lucht dragen hieraan bij.

Lees er meer over op onze herfstpagina

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers